Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна и Сирия ще са темите на срещата на върха на Нормандската четворка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Париж ще се състои среща на върха на страните от Нормандската четворка - Франция, Германия, Русия и Украйна. Посветена на украинската криза и прилагането на споразумението от Минск за прекратяване на огъня, срещата ще мине и под знака на сирийския конфликт и въздушните удари на Русия.

Сирийската криза и въздушната намеса на Русия усложняват контекста на срещата. Преди да посрещне германския канцлер Ангела Меркел и украинския президент Петро Порошенко, френският държавен глава Франсоа Оланд трябва да разговаря с руския си колега Владимир Путин по горещата тема за Сирия и руските въздушни удари, които предизвикаха западната коалиция и породиха опасения за спекулации на Русия с украинската тема на фона на конфликта.

Френският президент, който отмени сделката за военните кораби "Мистрал" заради действията на Русия в Източна Украйна, през септември допусна вдигането на санкциите срещу Москва, ако бъде спазено споразумението от Минск за мирния процес в Украйна.

Досега е направено много. Най-важното е, че прекратяването на огъня, макар и нестабилно, в общи линии се спазва, заявяват френски дипломатически източници пред АФП и в. "Фигаро".

На преговорите днес ще бъдат обсъдени пограничният контрол и допускането на наблюдатели в Източна Украйна, провеждането на местни избори и мерките за повече автономия на региона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!