Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

В основния пакет дейности, за които Здравната каса ще плаща изцяло от 2016 година, се залагат спешни и неотложни състояния, а не самите болести. Това стана ясно от думите на здравния министър д-р Петър Москов. В основния пакет влизат животоспасяващите терапии при инфаркт, инсулт, травми, дихателна недостатъчност, хирургични състояния, рак и други, пише "24 часа".

Пенсиите в България са сред най-неадекватните в Европейския съюз. У нас пенсията е едва 39 на сто от средния доход на човек в предпенсионна възраст, докато в общността средното ниво на заместване е 56 на сто, информира "Сега".

40 години след откриването си магистрала "Тракия" отесня в участъка от София до Пловдив. Последните измервания на трафика показват, че често има дни, в които се движат по 73 до 75 хиляди коли. Според българските и европейските норми при над 70 хиляди коли магистралата трябва да има по три активни ленти за движение в едната посока и една аварийна, съобщава "Труд".

Гонките да се криминализират, младите шофьори да стартират с по-малко точки, а за пътник без колан санкция да отнася и водачът. Това са част от предложенията за промени в Закона за движение по пътищата, които ще бъдат представени в парламента днес или утре, посочва  "Новинар".

КАТ ще прибира номерата на колите, чиито шофьори имат неплатени глоби. Промените, които МВР предложи, ще се гледат до месец. Пътна полиция вече се е заела със задачата да направи справка колко са водачите със стари задължения, пише по темата "Стандарт".

Стационарните камери на КАТ, които дебнат за превишена скорост снимат само тези, които минат покрай тях с повече от 30 километра в час над допустимото. Досега толерансът им беше 10 километра в час. Причината за промяната е липсата на ресурс за навременна обработка на всяка снимка, съобщава "Телеграф".

Не е реалистично да се очаква драстичен скок на цената на застраховката "Гражданска отговорност". Тя ще поскъпне с не повече от 7%, твърди Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи, цитиран от "Дума".

Над 65 хиляди абонати ще плащат солени сметки за вода тази зима. От тях тези без водомери са почти 26 хиляди, но 39 хиляди попадат в същата графа заради липса на нужните пломби по водомерите, информира "Монитор".

За първи път тази година българка е номинирана за приза Най-добър учител в света. Това е директорът на софийското 60-о основно училище Таня Борисова, пише "Земя".

Шест групи проблеми в работата на банковия надзор разкри вътрешната проверка в Българската народна банка (БНБ), съпътствана от външни оценки на Международния валутен фонд и Световната банка, повод за които бе фалитът на КТБ. Като цяло оценките на международните институции са силно критични към практиките в БНБ, отбелязва "Капитал дейли".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!