Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Руската военна намеса в Сирия е основна тема на чуждестранните издания и днес.

Съединените щати заявиха, че над 90% от руските въздушни удари в Сирия не са били насочени срещу Ислямска държава, пише "Гардиън". Според изданието американските власти са разпространили за първи път конкретни данни за ефекта от ударите.

Русия изстреля ракети от бойни кораби в Каспийско море по цели на ислямистите, силите на Асад започнаха сухопътна офанзива, посочва "Дейли телеграф". Вестникът цитира изказване на командващия американските военноморски сили в Европа и Африка адмирал Марк Фъргюсън, че силите на НАТО са изправени пред по-агресивни и по-способни руски военноморски сили, а Кремъл налива пари в нови бази и техника.

Ходовете на Путин в Сирия може да принудят Обама да действа или да отстъпи, пише "Вашингтон пост". Вестникът отбелязва, че руската военна стратегия променя облика на сирийската гражданска война, а някои се безпокоят, че репутацията и външнополитическите цели на Вашингтон може да пострадат, ако Обама не реагира решително.

Руската армия задейства в сирийския конфликт и военноморския флот, констатира руското издание "Газета". Военноморски сили изстреляха от Каспийско море 26 ракети, които минаха над Ирак и Иран и поразиха 11 цели в Сирия на почти 1500 км разстояние.

За първи път от много години Русия демонстрира пред света военните си възможности - това е ново явление, променящо политическия пейзаж в Близкия изток. Досега никой не се интересуваше от тези възможности, защото те бяха показвани само на учения, отбелязва пред "РБК Дейли" политологът Андрей Сушенцов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!