Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 3 млн. лв. са дълговете към ВиК-Ямбол заради системно неплащане на сметки

Снимка: Радио ВИДИН

Всяка седмица в Ямбол без водозахранване остават над 20 абонати. Причината е системно неплащане на сметки. Най-много са нарушителите в ромската махала.

Близо 3 млн. лева са задълженията към ВиК-Ямбол, като повечето са натрупани от битови абонати. Заведени и спечелени са над 1000 дела, но от много абонати няма какво да се вземе.  Въпреки че има и събрани задължения, общите дългове остават, съобщи управителят на дружеството инж. Стоян Радев:

По принцип нашите стари задължения са около 2 милиона и 800 хиляди лева за последните 5 години. И те си стоят.

Прекъсването на водоподаването е последната и крайна мярка.

Веднъж или два пъти седмично организираме такива мероприятия, като предварително си подготвяме всички необходими документи, предупреждения, изчакваме определените срокове, за да бъде всичко законно при предприемане на действия по спиране, добави инж. Радев.

Пред последните пет години домакинства от ромската махала, без да плащат, са изразходили вода от 500 до 4 000 лв. От ВиК дружеството в Ямбол дават възможност натрупаните сметки да се изплащат разсрочено за 2 години, но повечето от некоректните абонати плащат само няколко вноски, докато ги включат. След това порочният кръг се затваря и се налага отново спиране на водоподаването им.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!