Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор поиска имунитета на Волен Сидеров и Десислав Чуколов

| обновено на 12.10.15 в 17:54
Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на лидера на "Атака" Волен Сидеров и депутата от същата партия Десислав Чуколов. Исканията са във връзка с разследване на Софийска градска прокуратура на хулиганска проява в столицата на 9 октомври. В мотивите на Цацаров е записано:
Доказателствата по делото сочат, че Сидеров и Чуколов в съизвършителство са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Деянието е било съпроводено със съпротива срещу орган на властта - полицаи от СДВР, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред. Двамата са причинили и леки телесни повреди на двама полицейски служители.

Според процедурата, ако двамата депутати не се откажат доброволно от имунитетите си, по искането ще трябва да се произнесат народните представители, които в момента са във ваканция заради местните избори.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обясни как ще действа парламентът след отправеното искане от главния прокурор:
Има 14-дневен срок, в който народният представител може да даде съгласие. Ако липсва подобно съгласие тогава се създава нарочна комисия от народни представители, която проучва фактите и обстоятелствата и излиза с доклад и предложения към пленарния състав на Народното събрание. Нямам самостоятелни правомощия в тази посока. Това, което видях като любителски записи, вероятно изисква прецизиране. В никакъв случай не може да се толерира подобно поведение.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!