Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 10% се е увеличил броят на едрия рогат добитък в България

Снимка: БГНЕС

Въпреки ниските изкупни цени на млякото и месото, от които се оплакват фермерите, в България тази година има увеличение на едрия рогат добитък с около 10 на сто, каза в Ловеч на среща с местните животновъди Николай Маринов - директор на Главна дирекция "Земеделие и и регионална политика" в Министерството на земеделието и храните. Експерти от министерството и Агенцията по безопасност на храните запознаха фермерите от региона с предложенията за промени в Закона за ветеринорно-медицинската дейност, който се очаква да влезе за обсъждане в пленарна зала в началото на следващата година.

Според Николай Маринов приоритет в момента са превантивните мерки и профилактиката по отношение на епизоотичната обстановка в страната. За животновъдите проблемите са други:

Ниската изкупна цена на млякото, пазара за агнетата, пазара за млякото. Тази година го спряха. С тази ниска цена какво да го правиш? Да го гледаш на загуба ли? Нашите разходи никой не ги знае и никой не се интересува от тях. Кравите ги съсипаха тотално насила.

Николай Маринов посочи, че държавата не може да регулира изкупните цени, защото сме в пазарна икономика:

Това означава, че има много животни. Затова е ниска. Ако са по-малко ще бъде по-висока.

Той допълни, че тази година кравите са се увеличили с около 38 хиляди и в момента са 380 хиляди, а овцете са близо милион.

Фермерите се оплакаха и от вноса на много по-ниски цени от съседна Румъния.

Това са открити граници. Ние сме Европейски съюз. Субсидиите в Румъния са много по-високи отколкото нашите.

Проблем за животновъдите е и увеличението на наемите за общинските пасища.

Поне две или три години това нещо да остане на минималния праг около 3 лева. Нека да поемем малко въздух, да накупим техника, заяви Маринов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!