Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Движение в цветове и звуци в творчеството на Вили Николов

Днешният гост в рубриката ни „Бранш“ на „Ритъмът на столицата“ е художникът Вили Николов. Негови творби са притежание на испанската кралица София, бившият испански министър-председател Хосе Мариа Аснар, българския посланик в Мадрид, Испания, посолството на Венецуела в България; както и частни колекции у нас и в чужбина - Германия, Австралия, Гърция, Франция, Италия, Нова Зеландия, Русия, Турция, Украйна, Узбекистан, Йордания, САЩ и др. Това, което отличава Вили е нестандартното съчетаване на музика и живопис.

Споделя, че обича да работи на спокойствие, обикновено през нощта и воден от различни мелодии, пресъздава приказни герои, мистични образи и шарен свят на стихийни емоции. На 20 октомври, в столичната галерия „Минерва“ той ще открие изложба, провокирана от вечната идея за движение.

Освен с оригиналност на персонажите, платната в тази експозиция се отличават с иновативния ефект на релефа, който пречупва светлината по специален начин и допълнително подсилва усещането за ефирност, размах и полет – на въображението, на чувствата и на звуците, които струят от картините на Вили Николов.

Чуйте какво кара един български творец, който не спира да пътува, да се завръща отново и отново към корените си и да показва българския силен дух – в разговора на Мариана Гомилева с Вили Николов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия