Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит бе удостоен с орден "Св. св. Кирил и Методий" за 70-а му годишнина

Снимка: БГНЕС

С празнична Света литургия в църквата "Успение Богородично" в Троянската света обител се отбелязва 70-годишнината на Негово Светейшество патриарх Неофит, глава на Българската православна църква.

Празничната Света литургия в Троянската света обител беше водена лично от негово светейшество, който заяви:

Заставам днес пред лицето Господне, пред чудотворният образ на Света Богородица Троуеручица и пред всички вас, обични мои събратя и съслужители пред Божия олтар, предани работници и чисти поклонници в деня на моя 70-ти рожден ден, благословен от Господа юбилей, за да засвидетелствам още веднъж моята, в Христа Иисуса, любов към вас и да се преклоня пред великата Божия милост и щедрост. Като благодаря сърдечно на всички ви за вашата неизменна към Господа любов към мое смирение, винаги засвидетелствана чрез вашите действия. Моля Бога да пази  и укрепва всички нас, на които той е поверил благочестивото си паство от българския род, та неизменно водени от духа на истината и на единството, сигурно да направляваме кораба на българската църква, недокоснат от стихиите на мира сего, като спасително прибежище за всяка вярна на Господа душа. Бог на мира и любовта и единството на Светия дух да бъдат с всички нас. Амин.


След службата беше отслужен и молебен за неговото здраве по случай 70-годишнината му и за благополучието на Българската православна църква. Патриарх Неофит получи поздравления от софийски владици, които бяха в Троянската света обител, както и от гостите на тържеството. Той беше поздравен и от премиера Бойко Борисов чрез поздравителен адрес, както и от Светия синод.

По случай 70-годишнината патриарх Неофит беше удостоен от Българската православна църква с най-високото отличие орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен. Патриархът благодари на присъстващите в Троянския манастир, уважили неговата 70-а годишнина, а след това прие официалните гости в залата "Архимандрит Хаджи Макарий". За да поздравят патриарх Неофит за рождения му ден се бяха събрали почти всички митрополити, много духовници и православни християни, които му пожелаха здраве и дълголетие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Българският патриарх Неофит навършва днес 70 години

Българският патриарх Неофит навършва днес 70 години. Изричното желание на Предстоятеля на Българската православна църква е да посрещне рождения си ден без пищни празненства и почести. Точно по монашески и без излишни разточителства Предстоятеля на..

публикувано на 15.10.15 в 08:04