Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът по метрология започна проверка на разходомерите за гориво в бензиностанциите

Снимка: БГНЕС

Проверка за точността на разходомерите за гориво по бензиностанциите започна Българският институт по метрология, съобщи председателят на института Паун Илчев:

Повишаване точността на метрологичния контрол на уреди и системи и усвояване на новите талони предвижда разработената от Българския институт по метрология секторна политика. По-висока степен на сигурност при всички дейности на метрологичния контрол очаква Илчев:

В разходомерите, които са за количеството зареждано гориво, в мерките на кантарите, здравеопазването, проверка на уредите, които са за кръвно налягане, ЕКГ-тата, за електромагнитна съвместимост и за налягане в болници, бензиностанции, пазарите.

За йонизиращи лъчения се извършва контрол с дозиметри, системи за инкорпорираната в човешкото тяло активност, поясни Златка Чавдарова.

Бензиностанциите, които от лятото са подложени на всякакви проверки, сега са обект на още една, обясни Илчев:

В момента ние извършваме контрол на количеството, с което се зареждат горивата по бензиностанциите и точността на мерене на разходомерите.

При внос на уреди, произведени в Европейския съюз, се проверяват само документите за съответствие, допълни той:

Те пристигат в България с оценено съответствие. Може да са проверени. Ако е от Германия, той идва, че е проверен в Германия и ние го приемаме и го допускаме на пазара.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!