Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Олекотена учебна програма с много възможности за упражнения и достатъчно време за творчество - това е формулата, по която работят  в образователното министерство за новите учебни планове по литература и държавния стандарт за този предмет, пише ТРУД.
Учениците, завършили 10 клас, ще имат право да продължат направо в колеж, където да получат професия, без да полагат матура. Това ще стане възможно с новите промени в Закона за професионалното образование и обучение, които се разработват в момента, съобщава  СТАНДАРТ
През следващата година и пенсионерите, и разходите за пенсии ще се увеличат. Минималните осигурителни прагове също ще се повишават, но максималният доход и социалните плащания ще останат без промяна, посочва  СЕГА.
Новият данък върху вредните храни, предложен от здравния министър Петър Москов, напредва и скоро ще стане официален проектозакон. Черновата, какво ще се облага, е почти готова, а следващата седмица текстовете ще бъдат предложени за обществено обсъждане, съобщава  КАПИТАЛ ДЕЙЛИ.  Според изданието, с данък ще бъдат обложени големи групи изделия - от хляб до всичко сладко с повече захар.
Производители на храни, които влагат в продуктите си съставки, вредни за здравето на човека, и не го упоменават на етикета, да могат да бъдат лишавани от свобода. Това ще бъде записано в новия Закон за храните, пише по темата ТЕЛЕГРАФ, като цитира председателя на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева.
Лекари, спасили с операция живота на мъж, прободен в сърцето, може да бъдат глобени за това, че оперирали. Става дума за операция, извършена на 6 октомври в Русе. Оказва се, че по закон те са превишили правата си, тъй като такава операция може да се извърши само в отделение по кардиохирургия 3 ниво. Вместо да пратят пациента във Варна, хирурзите взели решение на момента и извършили животоспасяващата операция, информира 24 ЧАСА.
Българите плащат от джоба си 48% от лечението, когато боледуват. В Европа от личните разходи на един човек за здравеопазване отиват дори под 20%, посочва ЗЕМЯ като цитира Асоциацията на дружествата за здравно застраховане.
Хитри тийнейджъри успяват да се сдобият с фалшива лична карта, която им позволява да посещават заведения, съобщава МОНИТОР. От 20 до 100 лева върви документът менте, с който хлапетата успяват да добавят 2-3 годни към реалната възраст и да се представят за пълнолетни. 
До един месец се очаква сключването на договора с Гърция за изграждането на интерконектора между двете държави, посочва НОВИНАР като цитира енергийния министър Теменужка Петкова. По думите й, капацитетът му е от 3 до 5 милиарда кубически метра, но се обсъжда всяка възможност, която ще даде шанс за трансфер на по-големи количества газ. 
Лятото на 2015 година е най-слабият сезон за туризма от осем години насам отчетоха от Асоциацията на българските туроператори. От приемането ни европейския съюз до днес делът на европейските туристи  всяка година намалява, посочва  ДУМА.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!