Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Канада се провеждат федерални избори

При очаквана висока избирателна активност гласоподавателите в Канада днес ще дадат своя глас във федералните избори на страната.

Основната надпревара в канадския федерален вот е между Консервативната партия на премиера Стивън Харпър и партията на либералите, оглавявана от Джъстин Трюдо, син на бившия премиер Пиер Трюдо. През последните седмици консерваторите, чийто лидер се бори за четвърти премиерски мандат, отбелязаха драматичен спад на подкрепата на гласоподавателите.

Последното социологическо проучване на агенция "Ипсос" отчита подкрепа на либералите от 38 на сто, следвани от партията на Харпър, която получава 31%. На трето място се очаква да бъде социалдемократическата Нова демократическа партия, подкрепена от 22% от гласоподавателите. Ако либералите не получат необходимите 170 места за абсолютно мнозинство в долната камара на парламента, ще потърсят подкрепата на социалдемократите за съставяне на коалиционно правителство.

Канадската избирателна комисия се подготвя за висока активност на днешния вот, съдейки по данните от предварителните избори, които се проведоха между 9 и 12 октомври. Близо 3,6 милиона канадци упражниха правото си на глас, с което се отбеляза ръст от 71 на сто на избирателната активност в сравнение с предварителните избори на федералния вот през 2011 година.

Първите предварителни резултати от днешните избори се очакват рано във вторник сутринта българско време.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!