Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Стара Загора променил със заповед мястото за съхранение на изборните книжа

Партия подаде сигнал до ЦИК, сезира и Окръжната прокуратура

избори 2015

Партия, която участва в местните избори в Стара Загора, днес ще сезира Окръжната прокуратура в града за това, че в последния момент областният управител е променил със заповед мястото за съхранение на изборните книжа. Вчера от щаба на партията изпратиха по същия повод жалба до ЦИК и сигнал до полицията.

Определеното място за съхранение на изборните книжа е спортната зала "Иван Вазов" в града. Областният управител Георги Ранов обяснява пред "Хоризонт" какво е наложило той да го промени след като в петък при разтоварването на бюлетините за националния референдум, габаритите на ТИР-а са създали затруднение.

Веднага смених мястото по една единствена причина. Това е невъзможността самото транспортно средство с посочените габарити от печатницата на БНБ да бъде разтоварено на посочения адрес.

На въпрос на какво основание е избрал тъкмо складовете на една частна фирма в града, Ранов отговори:

Това е фирмата и това е мястото, където в минали години се е правило също, съхраняването на бюлетините.

Юристи от партията, която иска разследване на случая, твърдят, че законът изисква изборни книжа да се съхраняват на обществени места и само при извънредни обстоятелства това да става на други. От днес е започнало раздаването на бюлетините на общинските избирателни комисии в областта за изборите и националния референдум на 25-и октомври.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!