Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермерските пазари очакват подкрепа от новите местни власти

С отворено писмо до кандидатите за местна власт от сдружението „Устойчиво общество“ апелират за подкрепа на фермерските пазари. 

Гергана Кабаиванова, председател на „Устойчиво общество“, отчете като основен проблем за фермерските пазари липсата на диалог и разбиране от общините. „Фермерските пазари осигуряват директни продажби на храни лично от производителите, но по същината си те са и важни събития за изразяване на културата на хранене, кулинарното творчество и социалното общуване", посочва Кабаиванова.

„В повечето случаи наемите на общинските пазари подтикват към прекупвачество. Те не са съобразени със сезонността и производствения капацитет на местните фермери и по-този начин потискат развитието им“, обясни още Кабаиванова.

От сдружението апелират към по-ефективна подкрепа на малките местни производители на храни и организирането им във т.нар. “фермерски пазари“ чрез “обособяване на специализирани и самостоятелни локации за фермерски пазари на общодостъпни и публични места".

В интервю по Радио Пловдив Кабаиванова заяви, че потребителско търсене на стоки от фермерските тържища има.

Разговорът с нея чуйте в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03

Най-логично е Румен Радев да връчи третия мандат на БСП

Позициите на парламентарно представените партии по време на консултациите при президента Румен Радев може да дадат предимства или да доведат до загуби, в зависимост от резултата на парламентарния процес. В момента никой не може еднозначно да определи какво ще се случи в парламента, тъй като това ще бъде резултат от сблъсъка на всички тези..

публикувано на 27.06.24 в 11:35

Има трикове, които да заобиколят тавана на надценката за хляба

Няма опасност масовият хляб да изчезне от пазара с въвеждането на 15% таван на надценката за трите най-масови печива – бял, типов и Добруджа. Това коментира Димитър Йолтов, управител на пекарна в Пловдив. Той добави още, че по-скоро ще се прибегне до трикове с цел да се заобиколи мярката, а това ще отвори вратите за голяма спекула. Един от..

публикувано на 27.06.24 в 11:20

Политиците ни спънаха за еврозоната, повишиха инфлацията

Инфлацията в България, заради която не изпълнихме всички 4 критерия за влизане в еврозоната, е изцяло политическа. Политиците са виновни за повишаването й. Те просто не искаха да сменим валутата в началото на 2025 г. Това коментира икономическият анализатор Светозар Гледачев по повод конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ за изпълнение условията..

публикувано на 27.06.24 в 10:25