Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодателите недоволни от "символичното" поевтиняване на тока за бизнеса

Васил Велев
Снимка: БГНЕС

Работодателите определят като символично намаляването на цената на тока за бизнеса с 1 лев. Те продължават да настояват да се изпълнят техните предложения, за да не понесе бизнесът тежки поражения. 
Оценката направи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев:
Това е повече от символично намаление, след като електроенергията се вдигна с 15-20 процента от 1 август за индустрията. Средният случай е от порядъка на 21 лева на мегаватчас. С 19 лева се повиши ценовата добавка "Задължение към обществото" и с два лева - мрежовите такси.
По разчети на работодателските организации, цената на мегаватчас електроенергия, може да се намали с 15 лева за индустрията и тя да се върне близо до цената от преди 1 август: 
След като се вземат предвид новите цени на природния газ, наредбата за облекчаване на електроинтензивните индустрии така и няма да влезе в сила в обозримо време, задачата за намаляване на административните разходи в държавната енергетика, както и неубедителните обяснения защо скъпата енергия от фотоволтаици от ВЕИ изобщо се увеличава, при условие, че трябва да се намалява.
Според работодателите, увеличението на цените от август, вече се отразява на производството: 
Едно такова увеличение на цените без компенсирането им за индустрията, ще доведе до потенциална загуба от порядъка на 107 хиляди работни места и над 10 милиарда евро непроизведена продукция в рамките на една година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!