Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ получава 27 от 51 места в новия общински съвет на Стара Загора, влизат още 10 партии

Снимка: община Стара Загора

11 партии влизат в новия общински съвет на Стара Загора, с две по-малко от предишния. ГЕРБ получава 27 от 51 места в местния парламент. Преференциалният вот изстреля Юсни Ибрям, издигнат от Националната партия „Свобода и достойнство“ в листата на Реформаторския блок от последните места в листата на второ и така той става съветник.

Все още не са напълно изчислени подадените преференциални гласове в общината, но те направиха драматични размествания в някои листи. Преференциалният вот остави извън общинския съвет кандидата на БСП за кмет на Стара Загора доктор Стефан Шишков, а социалистите успяха да вкарат едва шестима съветника.

Юсни Ибрям, който беше подсъдим, но не и осъден за купуване на гласове на парламентарните избори през 2013 година, с повече от 600 преференции, подадени в секциите в ромския квартал „Лозенец“, излезе на второ място в листата на Реформаторския блок и измести кандидата му за кмет Димитър Чорбаджиев, който също не попадна в местния парламент. В състава му влизат двама бивши депутати от ГЕРБ, единият Пламен Русев с 2225 преференции и трима бивши заместник-кметове на общината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!