Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Вчерашната самолетна катастрофа с руски лайнер над Синайския полуостров в Египет, при която загинаха над 220 души,  е водеща тема за „Стандарт“. "Ад в небето над Синай", това е заглавието на вестника. Фатална се оказа ваканцията за стотици руски туристи. Инцидентът станал малко след излитането на машината от  популярния курорт Шарм ел-Шейх. Пилотът е поискал разрешение за аварийно кацане, заради техническа неизправност, съобщава още изданието.

„24 часа“ пише и за пожара в клуб в Букурещ, който доведе до смъртта на 27 души. Фойерверки превърнаха в ад нощен клуб в румънската столица. Това е най-тежкият инцидент в Румъния от десетилетия. Властите обявиха тридневен траур в памет на жертвите, посочва вестникът.

Русия и Румъния бяха хвърлени в траур от две големи трагедии, четем и в „Телаграф“. Стотици жители на Букурещ се наредиха да даряват кръв още през нощта. Лекарите са извикани на извънредни дежурства, заради огромния брой пациенти с тежки изгаряния, пише по повод пожара в румънски клуб вестникът.

Нов медицински тандем ще обгрижва болния, за да не се прекъсва диагностично-лечебният му процес, съобщава „Труд“. Джипито и лекарят от болницата заедно ще обсъждат състоянието му, предвижда проектонаредба на здравното министерство. В момента такъв контакт между двамата специалисти се извършва по желание.

Джипито ще ни подсеща за профилактичния преглед чрез имейл, разговор по телефона, писмо или информационно табло, поставено на общодостъпно място в лечебното заведение. Това е записано в проекта за наредба за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, отбелязва „Телеграф“.

Умение за писане на имейл трябва да има всеки ученик, който е завършил 10-и клас, независимо от вида на училището, в което е. Изискването е записано в проекта за учебното съдържание по български и литература, който в момента е поставен на обществено обсъждане от образователното министерство, информира „Труд“.

Забранява се изграждането на нова леглова база на територията на природен парк Витоша, посочва „24 часа“,  като се позовава на новия план за управление на парка. Той вече е готов и е предаден за одобрение в Министерството на околната среда и водите.

До края на годината по новата програма Околна среда ще стартира законопроект, през който ще се пристъпи към определянето на защитените зони по Натура в Черно море. Според министър Ивелина Василева ще бъде направена карта на цялата екосистема в морето, отбелязва  „Труд“.

Циганско лято до 7 ноември, след това циклон носи студ и дъжд, съобщава „24 часа“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!