Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Борисов: Два милиарда компютъра са се опитвали да влязат в сайта на ЦИК тази неделя

Още в неделя България е помолила центъра за киберсигурност на САЩ за съдействие за справяне с масираните хакерски атаки от последните 10 дни.

Над 2 милиарда заявки в рамките на 24 часа са направени към един от големите институционални сайтове около втория тур на изборите за местна власт в България, съобщи заместник-министърът на транспорта и съобщенията Валери Борисов. По думите му, на 1-ви ноември натискът от атаките към сайта на ЦИК не е бил толкова видим за потребителите благодарение на усилията на експертите от "Информационно обслужване" и Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи".

Все още няма резултат от разследването. Ясно е само, че атаките са били насочени само към институции и идват от компютри в Азия, Европа и Африка. Валери Борисов е категоричен, че в деня на балотажа атаката е била много по-масирана.

Първата неделя, в която ни атакуваха, беше тренировка за това, което ни се случи тази неделя. Ако два милиарда компютъра по едно и също време се опитват да влязат в най-актуалния сайт - този на ЦИК, дали има друг сайт в света, който би понесъл два милиарда опита в един и същи момент.

Не е имало момент, в който да са били застрашени информационни бази с данни на държавата, уточни Валери Борисов, според когото хакерската атака целяла е уронване имиджа на държавните институции. .

Нашите компетентни органи знаят как и могат да се борят с такъв тип престъпления.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!