Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниската избирателна активност - заради липса на силни послания

Николай Близнаков

Пловдивчани не бяха много изненадани от резултата на изборите, че на  първите две места  бяха  Иван Тотев и Славчо Атанасов. Нашите изследвания показваха това още през февруари, а след това - и през юни тези резултати, следвани от Дани Каназирева и като че ли до тях никой не можеше да се доближи.  Това заяви социологът от социологическа агенция "Неохрон" Николай Близнаков.

Според Близнаков на втория тур се е повторила ситуацията от преди четири години. Самата кампания беше интересна – Дани Каназирева удвои резултатите си спрямо 2011, а Иван Тотев и Славчо Антанасов  ги повториха почти буквално.. Интересно е, че някои от малките партии като ДПС и Венцеслав Каймаканов и АБВ взеха толкова малко гласове под 1%, че останаха незабележими от социологията, подчерта Близнаков.

Близнаков коментира, че може да се предполага, че след като подкрепата за  ГЕРБ бе потвърдена и от „Кауза Пловдив“, и от РБ, и от „Съюз за Пловдив“ и „Кауза Пловдив“ ГЕРБ ще управлява града. На мене ми се струва, че навсякъде обаче резултатите от местните избори не показват, че разделителните линии са между лявото и дясното, а по някои други критерии политическите сили се противопоставят и коалират. Говорим за конкретни политики, а не за идеологически предпочитания, подчерта Близнаков.

На въпрос „Спечели ли изборите кандидатът на ГЕРБ Иван Тотев късно през нощта след тежката изборна нощ, когато заяви, че няма да има пазарлъци и всички на първия тур бяха против него, а на втория, че избирателите не са гласували, както са призовали лидерите им, Близнаков отговори, че няма нищо необичайно в това, преди първия тур, когато действащият кмет  е главната мишена, кандидатите да акцентират основно върху ГЕРБ и действащия кмет. Когато обаче трябва да се избира на втория тур между давама кандидати,  нормално е и едните и другите да се ориентират, независимо от критиките, които са имали преди това и към двамата. Според Близнаков част от симпатизантите на ГЕРБ дори е възможно да не са излезли да гласуват и да са били заместени от симпатизанти на РБ. Изводи е трудно да се направят, заяви Близнаков.

Той подчерта, че никога не е добре, когато избирателната активност е ниска, защото демокрацията се обезсмисля, когато гласуват 5-10%. Намалява и легитимността на изборите. Пловдив е имал такива рекорди, когато са гласували около 30 %.на предизни местни избори.  По правило на местни избори активността е по малка, както и на вторите турове  Самото негласуване е негативен вот, заяви Близнаков. Забелязва се разочарование от изборите.  Пример той даде с упражнения вот на референдума – типичен негативен вот на онези, които отидоха да гласуват за изборите, но не пуснаха гласа си за референдума, заяви социологът.  Според него притеснителен е фактът,  че невалидните бюлетини не намаляват, а се увеличават, противниците на референдума се опитаха да го обезсилят, като не гласуваха за него.

Във връзка с компетентността на избирателите Близнаков подчерта, че преференциалният вот е объркал хората. Според него обаче нормалното образователно културно ниво на средния българин е такова, че той да не трябва да бърка начина на гласуване. В такава ситуация обаче очевидно гласуват и немалко хора без образование и не е възможно да бъдат образовани специално, за да не допускат грешки. Другият вариант е да се откажем от по-сложното гласуване, каквото е преференциалното и има доста плюсове, но води и до грешки, заяви Близнаков.

 Поуките от последните избори са различни за различните субекти: за ГЕРБ, за Славчо Атанасов, за Дани Каназирева са различни, а за обикновените граждани поуката е да се намери отговор на въпрос има ли изобщо смисъл да се гласува, каква е степента на разочарование от политиката.  Повече чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53