Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: За две години в страните от Евросъюза ще пристигнат още 3 млн. мигранти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още 3 милиона мигранти ще пристигнат на територията на Европейския съюз (ЕС) в следващите две години, сочат разчетите на Европейската комисия (ЕК). За първи път институцията представи анализ за ефектите от бежанската вълна в есенната си икономическа прогноза.

1 милион ще бъде броят на пристигналите до края на тази година, следващата те ще са 1,5 милиона, а през 2017-а ще дойдат 500 000 мигранти, според прогнозата на ЕК.

Комисията прави уточнение, че част от тези мигранти може и да не получат статут на бежанци и да бъдат върнати.

Общият брой на новопристигналите чужденци представлява 0,4% от общото население на 28-те държави в ЕС.

Според експертите на Комисията мигрантите ще помогнат на икономиката на Европа, а няма да са в тежест – потвърди комисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси:

Понякога в политическите изказвания чуваме неясния аргумент, че притокът на бежанци щял да повлияе негативно на икономическия растеж. Нашите анализи сочат, че макроикономическият ефект ще е по-скоро благоприятен, при условие че съществуват подходящи политики за интеграция и улесняване достъпа до пазара на труда.

 Еврокомисията проведе нов разговор с контактната група експерти от страните по миграционния маршрут през Западните Балкани. Хърватия е обещала да открие 5000 места за временен подслон на мигранти, Словения - 2000, а Сърбия е заявила общо 6000.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!