Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават полицейските протести в страната

| обновено на 06.11.15 в 11:58
Снимка: БГНЕС

Служители на реда от цялата страна отново излизат на протести заради орязаните социални придобивки.

В Шумен полицаите ще излязат пред сградата на Районното управление в 12 часа.

Полицаите от Сливен се събират пред Областната дирекция на МВР през обедната си почивка. Участват и цивилни, и униформени с обърнати пагони. Участниците искат правата им да бъдат гарантирани от Колективен трудов договор. Те са готови да обсъдят диференциация в категориите на труд, но на масата на преговорите. Над 150 души участват в мирното шествие по улиците. Протестът им се подкрепя и от надзирателите от Женския затвор в Сливен.

Пред сградата на ОД на МВР в Благоевград полицаи също ще протестират в обедната си почивка. Протести ще има и пред полицейските управления в по-големите градове на областта. В Благоевград протестиращите ще раздават цветя на шофьорите. Очаква се периодично да бъде спирано движението по основната улица с пресичане.

Над 400 полицаи от Варна ще участват в националния протест на полицаите в неделя. Това съобщи Красимир Костов, председател на регионалната структура на СФСМВР. Очаква се и близо 100 военнослужещи също да заминат за протеста. Костов обясни, че нито синдикатите, нито колегите му са против реформата в МВР и диференцирането на различните длъжности в министерството. По думите му обаче, ако заради предложената реформа напусне една трета от състава, вместо да се спестят 25 млн. лв. от реформата, държавата ще трябва да плати обезщетения от около 200 млн. лв.

Работещи в системата на МВР във Видин блокираха от 7.30 до 8 часа кръговото движение пред пощата в града заради ограничените им социални придобивки. Протестът е, за да се даде гласност на исканията, защото с ръководството на Министерството няма комуникации, казаха от синдикатите.   

Това, което се внушава, е, че едни неработещи полицаи искат едни привилегии! А не е така. Виждате тук хората, които са на терен, и хората, на които звъним, когато има проблем. Не звъним на финансовия министър, не звъним на депутатите. Звъним на полицията и тези, които са в канцелариите, те няма да дойдат тук. Протестираме най-вече срещу несигурността, която се насажда от ръководството на Министерството, обясни Деян Дочев от синдикатите на работещите в системата. Протестиращите искат законопроектът, ограничаващ привилегиите, им да бъде изтеглен от НС.

Полицейските служители, надзирателите в затворите и военнослужещи от цялата страна протестират в защита на социалните си права, които Бюджет 2016 предвижда да бъдат намалени драстично. Ако промените бъдат одобрени, за работещите в сектор "Сигурност" отпада допълнителното заплащане за прослужено време 2% върху основната заплата за всяка година стаж. Добавката за храна за работещите в МВР ще се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, а безплатно с градския транспорт ще пътуват само служителите с полицейски функции, пожарникарите и "Гражданска защита". Полагаемият платен отпуск, според промените, е намален от 30 на 20 дни на година, а таванът на обезщетението, което служителите на МВР и съдебна охрана получават при пенсиониране, се сваля от 20 на 5 до 10 брутни заплати.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!