Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млад англичанин и българка бяха затрупани от скална маса край Крушунските водопади

| обновено на 06.11.15 в 21:27

[/moduleДвама души - българка и англичанин са били затрупани от срутила се скална маса в района на Крушунските водопади край Летница. При инцидента е пострадала 42-годишна жена от Плевен, която е успяла да се измъкне от свличащата се скална маса и да подаде сигнала за инцидента. След преглед в ловешката болница тя е транспортирана по нейно желание с линейка на Спешна помощ в плевенската болница. Жената е със счупен шиен прешлен, няма опасност за живота й.

В операцията участват над 20 служители на полицията и пожарната от Ловеч и Велико Търново. Свлачището се намира в района на Скалните манастири. Срутило се е голямо количество скална маса с ширина около 20 метра, която е разрушила мост. Мястото е недостъпно за техника, района се разчиства на ръка.
Планински спасители се присъединиха към екипите на пожарната и полицията в търсенето на затрупаните.

Сигналът за инцидента е подаден в 12.12 часа. На мястото на инцидента пристигна заместник областният управител Георги Терзийски:
Теренът е труднодостъпен, налага се оборудването да се носи на ръка. Ако не се успее, ще се търси вариант за допълнително подкрепа от други региони. 

Издирването продължава и след свечеряване, като голяма част от скалната маса е била разчистена, но са останали големите скални късове, които трудно могат да бъдат преместени. По последна информация, част от техниката се е повредила.

Англичанин и българска са притиснати най-вероятно от паднала скала, която е огромна, и се намират най-вероятно между мостчето и скалата и не се вижда нищо – най-вероятно са починали,  обясни съдебният лекар доктор Мери Газемба

Бяхме преди тях – паднаха зад нас скалите, допълни очевидец на инцидента пред "Хоризонт":

Чухме големия тътен и писък – това беше.  Трима човека бяха зад нас.  Не могат да разбият - голяма скална маса. 20 секунди и на тяхното място щяхме да сме ние.

На мястото на инцидента днес по обяд е имало и други туристи, които за щастие не са пострадали.

Кметът на община Летница доктор Красимир Джонев поясни, че районът не е бил опасен досега и че не е имало инциденти, а от началото на годината Крушунските водопади са били посетени от около 130 000 души.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия