Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от „Еврофест – 2015“ – българското присъствие

БНР Новини
Антония Маркова
Снимка: army-ensemble-bg.org

Преди дни в Скопие – столицата на Македония, се състоя деветнадесетото издание на Международния поп фестивал „Еврофест 2015“. Идеята на това музикално събитие е да събира победители от различни европейски конкурси. Тази година в състезателната програма участваха представители от Русия, България, Хърватска, Черна Гора, Сърбия, Грузия и Гърция. Всеки изпълни  две песни. Едната – в раздела „вокално майсторство“, другата – в раздела „шоу“. Българското присъствие беше осезателно, защото имахме двама представители в конкурсната програма – младия Георги Янков, ученик в Музикалното училище „Проф. Любомир Пипков“ – София и Антония Маркова, позната като част от Ансамбъла на Въоръжените сили. И двамата се представиха достойно и заслужено получиха награди. Георги Янков, който от дете участва в различни певчески международни конкурси има многобройни награди. Към тях добави и трето място от „Еврофест 2015“. Антония Маркова, лауреат на много престижни конкурси в Европа, впечатли не само с невероятната си вокална техника и мощен глас, но и с присъствието си. Отличена бе с Гран При – Скопие.


Винаги се подготвям много добре, за да бъда достойна за награда – споделя Антония. – Останалото зависи от журито и публиката. Щастлива съм, когато се запознавам с таланти от различни страни. Мисля, че това е най-ценното на такива форуми. Можеш да направиш контакти, които ти позволяват да осъществиш проекти с млади музиканти от различни страни.




Гран При на „Еврофест“ тази  година отиде при Виктория Николова от Русия. Нейното представяне беше впечатляващо и заради участието на българския китарист Христо Кирилов, който от години живее и работи в Москва. Оказа се, че младата певица е наполовина българка. Тя получи Гран При от международното жури на „Еврофест 2015“. Виктория разказа подробности за себе си и за кариерата си.

Живея в Москва, баща ми е българин, случи се така, че общи познати ме поканиха на фестивала в Скопие, представих се и съм много доволна от хората, от страната. Що се отнася до избора на песните, той не беше случаен. Искахме да включим и балкански мотиви, за да напомним, че имам и български корени. Получи се много свеж аранжимент, направен от моя приятел, китариста Христо Кирилов. Първата песен беше кавър на Алиша Кийс, световен хит, който много ми въздейства. Както се убедих, на публиката в залата също й допадна, което за мен беше много приятно. Професионално се занимавам музика от две години, но винаги съм пяла –още от детската градина, после – в училище, след това завърших ГИТИС (Държавен институт за театрално изкуство). Имам един реализиран студиен албум, нарича се „Началото на пътя“. Най-вероятно скоро ще го преиздам под друго име, ще бъдат включени нови песни.




Обобщение за изминалия деветнадесети „Еврофест 2015“ в Скопие направи директорът на фестивала Костадин Костадиновски, който преди дни беше удостоен с престижната държавна награда на Македония „23 октомври“, присъдена му за дългогодишен принос в областта на науката, културата и образованието.


Мисля, че направихме добър избор сред участниците, надарени с чудесни гласове, лауреати на европейски фестивали. Публиката реагираше много добре и явно много хареса изпълнителите. Българските певци винаги са фаворити на Еврофеста, досега никой не се е върнал без награда. Най-често се класират на първите места. Мисля, че тяхното присъствие повишава нивото на фестивала. Имате прекрасни гласове и винаги ми е удоволствие да работя с българските хора на изкуството.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!