Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясна е самоличността на затрупаните от свлачище до Крушунските водопади

Спасителните дейности продължават

| обновено на 07.11.15 в 15:16
Снимка: Теодора Михова

Спасителните дейности на мястото до Крушунските водопади, където бяха затрупани мъж и жена, не са спирали през изминалата нощ и продължават вече повече от 24 часа. 

Инцидентът стана в петък по обяд, когато се срути огромна скална маса и затрупа двамата туристи. Установена е самоличността им - това са 56-годишен мъж от Англия и 45-годишна българка с двойно гражданство. И двамата живеят в Лондон, но засега няма повече информация за тях и дали са семейство.

Спасителните екипи работиха до 4 часа тази сутрин - служители от пожарните в Ловеч и Велико Търново, както и планински спасители от Ловеч. По-късно към тях се присъединиха служители със специализирана техника от пожарните в София, Плевен и Монтана, както и спасители от Троян с обучено куче, което да помага при издирването на двамата затрупани туристи. 

По-рано Красимир Джонев - кмет на Летница поясни, че една от двете скали, които са останали след спасителните дейности, които са се извършвали тази нощ, е голяма, колкото два камиона, спрели един до друг. Според него е необходимо или рязане, или разбиване, или взривяване, за да бъдат отстранени. Джонев допълни още, че шансовете, двамата затрупани да са оцелели, са минимални.

Кметът на Летница заяви още за "Хоризонт", че районът е много трудно достъпен и до там е изключено да се стигне с автоматизирана или летателна техника. 

Природният парк "Маарата", където стана инцидентът, е общинска собственост, една от най-големите каскади от водопади, не само в България, но и на Балканския полуостров. Хидрогеологията на терена е много сложна, но не може да се каже, че районът е опасен, уточни Красимир Джонев.

По последната информация, на мястото на инцидента са разчистени по-голямата част от скалните отломки, а единият от останалите два огромни скални къса е бил разбит. По-рано през деня той беше вързан с въжета, за да бъде повдигнат при опит на спасителните екипи да видят дали под него не са двамата затрупани туристи. Спасителната акция продължава и  ако туристите не бъдат открити там, ще се наложи разбирането и на по-голямата скала, но за това ще е необходима допълнителна техника, защото с наличната скалната отломка не може да бъде разбита. 

Районът е много трудно достъпен, а спасителни действия се извършват на ръце, защото е невъзможно мястото на инцидента да бъде достигнато с  друга тежка техника, с която да бъдат разбити скалните маси. Все още няма информация за двамата затрупани туристи.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!