Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на траур в Сливен заради убийството на Симона

Очаква се прокуратурата в Сливен да поиска постоянен арест за убиеца на 15-годишната ученичка

| обновено на 09.11.15 в 11:45

Очаква се прокуратурата в Сливен да поиска постоянен арест за 28-годишния мъж, обвинен в убийството на 15-годишната ученичка - Симона Великова. Срещу него е повдигнато и обвинение за  опит за убийство на повече от един човек.

Днешният 9-и ноември е обявен за ден на траур в община Сливен в памет на Симона. Областният управител на Сливен - Димитър Сяров отмени за утре предвидените за днес церемонии по встъпване в длъжност на новоизбрания кмет на града – Стефан Радев, както и полагането на клетва на новите общински съветници.

Погребението на убитото момиче е от 13:30 часа.

В Сливен са експерти на Агенцията за закрила на детето, които започват работа с педагозите и учениците в училището, където се разигра трагедията. Председателят на агенцията - Ева Жечева, обясни, че днес се очаква извънредна родителска среща, на която ще присъстват и експерти от Агенцията:

Да се овладее паниката и стресът, който може да заплаши децата. Ще бъде разпоредена проверка по осигуряването охраната на училището. Много важно е да се работи между органите за закрила като социални органи, образователни органи. Мисля, че въпреки трагичния инцидент, наистина ще бъдат планирани адекватни действия, които ще ни помогнат да бъдем и по-адекватни на нуждите и потребностите на децата.

От днес до сряда учениците от Професионалната гимнация по икономика няма да учат. В предаването "Преди всички" директорът на гимназията Лиляна Тодорова заяви, че към момента е по-важно да бъде стабилизирано психологическото състояние на учениците, като подкрепата от специалисти ще продължи докогато е необходимо.  Според нея темата за охраната на учебното заведение не стои на дневен ред.

Десислава Георгиева, която е специалист по кризисна психологическа помощ, обясни в интервю за "Хоризонт", че в ситуации като тази в Сливен психолозите трябва да подходят много внимателно:

Начинът, по който се справят децата и евентуално неуспешното справяне може да се отрази на функционирането им за дълъг период напред.

Помощта трябва да е бърза и в никакъв случай да не е насила, смята експертът.

Траурно шествие, в памет на Симона Великова и срещу насилието спрямо деца и ученици, ще се проведе тази вечер в Сливен от 18:00 до 19:00 часа.

В протест на млади хора вечерта, в двора на икономическия техникум, ще участват, както завършили училище младежи, така и ученици от различни сливенски училища.

Общината е разрешила траурното шествие в Сливен по молба, внесена от Иван Иванов – досегашен общински съветник.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!