Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парите за бежанците няма да са за сметка на еврофондовете за страни като България

Кристалина Георгиева
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пренасочването на пари за бежанците от бюджета на Европейския съюз няма да е за сметка на еврофондовете в помощ на източноевропейските страни като България, обясни заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева:

Не, финансирането му идва от намерени резерви там, където конкретни програми и проекти бавно вървят и ни позволяват да пренасочим средства. Разбира се, няма проблем, ако някоя страна иска да използва своя портфейл, да го насочи към това да си помогне със справянето с бежанския проблем, но това е въпрос на избор на страните-членки, т.е. парите по кохезионната политика, по развитието на селските региони могат да бъдат разглеждани с тази цел и, още повече, това важи за Европейския социален фонд, където 20 % от средствата са именно за програми по интеграция.

Пред сградата на Еврокомисията българският еврокомисар откри заедно с министъра на финансите на Германия Волфганг Шойбле постоянно изложение на реставриран блок от Берлинската стена. 

На въпрос на БНР дали миграцията ще предизвика ново разделение между Източна и Западна Европа, Кристалина Георгиева отговори:

Георгиева и Шойбле на откриването на мемориала


Ние ще намерим решение. За много от нас, родени от другата страна на символа, който представлява тази стена, бъдещето на свобода, възможности да живеем заедно с всички останали в Европа изглеждаше толкова несигурно. Когато си спомним за това минало намираме в себе си и волята за решение. Без съмнение заедно ние сме по-силни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!