Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлаганите промени за варенето на ракия са лобистки

Снимка: Христо Гинев

Хората трябва да знаят, че ракиджийниците извършат услуга, не извършват търговска дейност. Предлаганите промени ограничават ползвателите на услугата – хората, които искат да си сварят домашна ракия. 

Това заяви за радио Пловдив Стоил Атанасов, който държи ракиджийницата в село Браниполе и е председател на нерегистрираното сдружение „Радостта на народа“. 

Атанасов съобщи, че собствениците на ракиени казани от пловдивско ще подкрепят колегите си от Хасковско, които  започнаха подписка срещу готвените законови промени. Те протестират срещу ограничението ракия да се вари само 6 месеца – от юни до декември и то в казани до 500 литра, досега  те бяха до 1000 литра. С готвените промени, казаните над 500 литра трябва да се лицензират като данъчни складове.

В момента работим с два казана по 500 литра, а с намаляване на обема   ще се ползва само единия казан. Като се съкращава и срокът за варене, хората няма да могат да си сварят ракията, обясни Атанасов. Той е категоричен, че по този начин се ощетяват хората. На практика ще се увеличи сивия сектор. Малките казани ще фалират.

Според него предлаганите промени са лобистки и се правят в полза на големите спиртоварни. Той директно обвини депутатът от ПФ Емил Димитров –Ревизоро, че заблуждава обществеността и самите народни представители с изказванията си.По думите на Атанасов е недопустимо, депутатът да говори, че всеки може да си вари ракия в къщи в собствен казан.

Това е назаконно.Митницата трябва да се самосезира и да провери дали депутатът  Емил Димитров има нелегален казан за варене на ракия, предложи  Атанасов

Той припомни, че през  2006 година отново е имало подобни намерения, но след масовите протести предложенията са отпаднали.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Представиха носителите на Националната стипендия КЦМ

За шести път една от най-големите индустриални компании в България ХОЛДИНГ КЦМ 2000   представи студентите, които спечелиха „Национална стипендия КЦМ“ за учебната 2024/25 година. Осем са талантливите младежи, спечелили стипендията от общо 35 кандидати. Те са от различни учебни заведения и различни специалности в страната и чужбина. Според..

публикувано на 10.09.24 в 15:49
проф. Александър Маринов

Политическият разпад започна отдавна, засяга цялата система

„Отдавна е започнал политическият разпад и той засяга всички партии, в това число и така наречените системни партии, тоест тези които са по-стари. Но трябва да отбележим, че точно тези системни партии породиха кризата в системата. Но за съжаление, от същите болести, практически са заразени и новите формации, което показва, че системата е..

публикувано на 10.09.24 в 09:37

Електронно се таксуваме в автобус №25 от днес

От днес пловдивчани могат да ползват електронно таксуване по линия №25 на фирма "Автобусни превози".  След въвеждането на дълго отлаганата система пътниците вече могат да плащат с банковите си карти при контакт с валидатора в автобусите – съобщи в интервю за Радио Пловдив заместник-кметът с ресор „Транспорт“ Савина Петкова. В..

публикувано на 10.09.24 в 09:02

Пожарникарите изпращат тежко лято

„ Пожарите през топлия сезон в сравнение с другите лета не са нараснали като статистически брой, но техните мащаби са много по-значителни “ – заяви на откриването на Седмицата на пожарната безопасност в Пловдив старши комисар Васил Димов. „ Горските пожари се развиват много бързо и често се превръщат в бедствие, за което тази..

обновено на 09.09.24 в 13:15

Партиите трудно говорят с хората, дори и с твърдите си избиратели

Трудно е вече да разбрем стратегиите на двете крила на ДПС, както и подходът на ЦИК за регистрацията им, което вече е проблем, каза в предаването "Точно днес" политическият анализатор, експерт по изброни системи Даниел Стефанов. Той предположение, че и двете фракции търсят резервни варианти за участие на изборите без партията ДПС. Това ще донесе щети..

публикувано на 09.09.24 в 11:57