Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най- големият риск за Европа е разделянето й на стара и нова

| обновено на 17.11.15 в 15:58

Като говорим за радикализация ние трябва да говорим, както за риска от крайно ислямска радикализация, така  и за възможността от антиислямска радикализация. Европа не е същата, след събитията в Париж. Антентатите показаха колко уязвима е Европа - думите са на експерта по сигурност Йордан Божилов.

Според него сухопътната операция е необходима, но само тя няма да реши проблемите, защото ИДИЛ не е само организация, която може да бъде победена с армия, това  е идеология на крайния ислямизъм, който прибягва до тероризъм. В същото време той оправда споровете, които се водят за евентуалната сухопътна операция, защото много от експертите считат, че ако европейските страни бъдат ангажирани това ще радикализара ислямските общества срещу ЕС.


Голяма роля трябва да изиграят умерените ислямски общества, Русия има място в решаването на близкоизточните проблеми и колкото по- бързо се намери решение за Сирия, за справяне с ИДИЛ толкова по- бързо ще се реши въпросът с намаляване на заплахата за краен радикализъм, каза Божилов. По думите му, не само гражданската война и тероризмът  в Близкия изток пораждат бежанските вълни, а крайната бедност също е причина за това.

Трябва да се решават социалните проблеми, убеден съм че няма огради които могат да спрат миграните, посочи експертът. Според него най- грешното нещо би било да уеднаквим бежанците с терористите, вторите са единици. Огромното мнозинство иска по- добър живот. Трябва да има по- голям контрол над влизащите в Гърция бежанци, смята той. 

Европа не е готова да се справя с комплексни рискове от подобен характер, липсва лидерство, добави още Йордан Божилов и добави, че бежанската криза поражда разделянето. 

Най- големият риск е разделянето на Европа на стара и нова, на еврозоната и всички останали. Ако това се случи рисковете пред България стават големи. Ако не се намери бърз социален модел в евространите, който да включва малцинствата в културния и икономически живот те винаги ще са част от рисковите групи, от които се раждат терористите, подчерта той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15