Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората са стресирани, но Брюксел не е под обсада

| обновено на 23.11.15 в 15:56

Наистина положението в Брюксел изглежда като военно, но няма нито паника, нито масова психоза, както това се преекспонира от някои медии, коментира за Радио Пловдив  Никола Миладинов, кореспондент на БНР . 

Това, което вълнува хората е докога ще продължи тази висока степен на тревога от 4-та спепен, защото жителите на Брюксел не могат да отидат на работа, а децата им на училище. Очаква се по-късно днес Правителственият съвет по национална сигурност да анализира ситуацията и ще реши дали да промени степента на заплаха. 

Много е възможно обаче най-високата степен на заплаха да остане още няколко дни докато не се установи местоположението на издирвания за атентатите в Париж Салах Абдеслам, прогнозира Никола Миладинов. 

Припомням, че 21 души бяха задържани при акции на полицията в Брюксел през нощта и днес. Сред тях обаче не е заподозреният атентатор от Париж Салах Абдеслам. 

Днес в Брюксел метрото и училищата остават затворени при най-висока степен на заплаха. 

Все още не е известно дали всички заловени ще получат обвинения. В момента заподозрените се явяват пред съдия-следовател, който ще реши дали да останат в ареста. При предишната спецакция на белгийските служби веднага след парижките атентати на 13-и ноември от седем арестувани тогава – петима бяха освободени поради липса на доказателства. Един от 22-та адреса, които са били претърсени снощи, е бил в кв. "Моленбек" – дома на чичото на Салах Абдеслам. 

СнимкаБлокади на улици, снайперисти, бронирани коли, стотици полицаи и военни бяха част от безпрецедентната спецакция. Тя засегна и най-известния туристически обект в сърцето на Брюксел – централния площад. Няколко хотела и ресторанта в района бяха евакуирани от специалните части

Полицейската операция обаче не е приключила и е в ход, заяви тази сутрин министърът на вътрешните работи Ян Ямбон. Той каза, че социалният и икономическият живот в град като Брюксел не трябва да спира. Много жители не отидоха на работа, защото всички ясли и детски градини, училища и университети са затворени. 

Вече се виждат огромни задръствания по всички големи булеварди, тъй като метрото е спряно. Автобусните линии трябва да работят по график, но и там има смущения, тъй като някои шофьори са отказали да работят поради страх за живота си. Някои болници отменят планираните прегледи, банките също затварят офиси. 

Администрацията на европейските институции и на НАТО е на работа, но при специален режим на сигурност в сградите. 

Степента на заплаха ще бъде преразгледана отново в късния следобед от Правителствения съвет по национална сигурност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34