Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Все още не сме планирали вноска за фонда на ЕС за бежанците в Турция

| обновено на 29.11.15 в 18:49
Бойко Борисов
Снимка: БТА

България няма още планирана сума от бюджета си за искания фонд от общо 3 милиарда евро в помощ на бежанците в Турция, съобщи в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов:

Нито сме предупредени, нито ни е казано колко. Но тази тема поне, от опорните точки, които посланик Цанчев ни е дал, няма да се разглежда днес. Вицепредседателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която отговаря и по бюджета, трябва да даде финансовата рамка откъде и как ще се наберат тези пари.


Европейската комисия предложи 500 милиона евро от фонда за Турция да бъдат от общия евробюджет, а останалите 2,5 милиарда да дойдат като вноски от 28-те страни-членки. 


Българският премиер съобщи също, че правителството му не е против разширяването на газопровода „Северен поток“ от Русия към Германия. България няма да подпише обща позиция с други седем източноевропейски страни, които се противопоставят на проекта, каза той и обеща газовите връзки между страната ни и съседните Гърция и Румъния да бъдат готови догодина:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!