Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемът "Яневагейт" е корупцията и търговията с влияние

Снимка: facebook.com

Изпращаме ноември, говорейки по темата за кризите - тези от съдебната система и от ПР-а.

За първите - скандалите през месеца отново бяха с имената на Ченалова, Янева и през последните дни с това на Делян Пеевски. Какви са възможните политически решения за призваната да е над партиите - съдебна власт? 

За разумните компромиси, за новите изменения в Основния закон - разговор с депутата от РБ Димитър Делчев .

Той подчерта, че е много важно фокусът да падне върху явното гласуване във ВСС, защото сега напр. никой не знае кой е избрал Владимира Янева за председател на СГС.  

И тогава тя беше свързана с големи скандали, тя влезе с тях, така и излезе, обобщи Делчев. Той също така заяви, че не е против да се създаде специална комисия в НС, която да разследва случая "Яневагейт". 

Пред Радио Пловдив Димитър Делчев каза още: „Янева гейт” както стана известен този скандал в медиите – един скандал, който започна още преди 9 – 10 месеца, спомняте си, че в началото на годината беше делото „Червеи”, в което се оказа, че Владимира Янева като председател на Софийски градски съд е издава безобразни разрешения за подслушване, които са продължавали почти една година, което противоречи на всякакви закони. Това и прокуратурата, и съдебната власт реагираха много остро – Владимира Янева в крайна сметка беше освободена и сега очакваме да видим какви са резултатите от проверката.  Всъщност записите, които излязоха сега са записвани тогава и това са били записи между две съдийки  Янева и Ченалова са се опитвали да се спасят една друга, за да запазят позициите си. И в крайна сметка тези разговори, тези разкрития всъщност разкриват, че в съдебната система работят хора, които са много далеч от определението справедливи, морални и за пореден път и българското общество, и всички губят поредната доза доверие в тази система и институциите страдат от всичко, което се случва и всички скандали.

Да, реформата е решението на този въпрос, разбира се, то не е бързо решение, но все пак е решението. Всъщност това, което ние предвиждаме като промени в Конституцията, на първо място, и много важно фокусът явно трябва да падне на явното гласуване във Висшия съдебен съвет, защото сега никой не знае Владимира Янева кой я е избрал. Въпросът е кои са тези хора – те да станат с имената си и да кажат „Аз гласувах преди 3 г. за Владимира Янева, защото смятам, че тогава тя беше много качествен съдия, но тя се промени. Никой няма да излезе да го каже, първо, защото никой не е застанал с името си и тогава вота беше таен и ние с промените в Конституцията точно това искаме да променим и на второ място никой няма да каже просто, защото и тогава Владимира Янева беше свързана с големи скандали като съдийка в Градския съд, имаше някакви съмнения за решения по дела, които е правила, всъщност това е един съдия, който влезе като председател на Софийския градски съд със скандали и така и излезе.

По принцип съдебната система, така е описано в законодателството, си се разследва сама заради прословутото разделение на властите – както знаете, принципът е съдебната система да се самоуправлява, а Висшият съдебен съвет трябва да я управлява, за да няма намеса - власт във власт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51