Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давутоглу: Турция няма да се извини на Русия за сваления самолет

| обновено на 30.11.15 в 15:15
Ахмет Давутоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция няма да се извини на Русия за сваления бомбардировач, нарушил въздушното й пространство, заяви премиерът на страната Ахмет Давутоглу при посещението си в централата на НАТО в Брюксел. Инцидентът от 24-ти ноември беше основна тема на разговора между министър-председателя на Турция и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Охраната на въздушното ни пространство е въпрос на национална сигурност и на национално достойнство, заяви Давутоглу:

Защитата на въздушната и сухопътната ни граница е не само право, но и наше задължение. Никой турски министър-председател или президент, не би се извинявал за това, че изпълнява дълга си.

По повод наложените на Турция икономически санкции Давутоглу каза, че те са контрапродуктивни и противоречат на досегашната позиция на Русия срещу използването на такава политика от ЕС заради руската намеса в Украйна. Турският премиер дори обвини Русия, че не се бие с "Ислямска държава" в Сирия, а бомбардира цивилни жители:

Бомбардировките по време на този инцидент не бяха насочени срещу "Ислямска държава". В този район на Сирия нямаше терористи от тази групировка. Многократно казвахме на руските ни приятели, че техните въздушни удари срещу цивилни по нашата граница предизвикват нови вълни от хиляди бежанци. Дори вчера след руски бомбардировки в Идлиб у нас пристигнаха много ранени и обгорени хора. При други удари в Азаз руските самолети удариха хуманитарен конвой с помощи за нуждаещите се в Алепо.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства турските усилия за дипломатически диалог с Москва:

Ако такива злополуки се случат отново в бъдеще, трябва да направим всичко възможно да предотвратим повторна ескалация на напрежението и излизането й извън контрол.

В сряда в НАТО на заседание се събират външните министри от Алианса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!