Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Цанков: Докато пътуваме в асансьор, ще можем да проверим дали е в изправност

Времето за пътуване от първия до вашия етаж в сградата ще е достатъчно, за да се уверите в какво се возите. От контролната агенция очакват и да подавате сигнал, ако откриете нарушение, уточни председателят на Агенцията за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков:

Връзката се прави чрез стикерите, които има във всяка кабина на асансьор. Ако въведете данни, номер на съоръжението, а впоследствие ще включим и кюар кодове, които само с едно насочване към смартфон да дават информация дали е регистрирано съоръжението и кой го поддържа изправно.

Асансьорите са само част от включените в електронния регистър съоръжения с повишена опасност до началото на зимния ски сезон. Стикери ще бъдат поставени и на лифтове, влекове, газови устройства - общо 500 хиляди съоръжения.

Вече няма да бъде възможно да се извършва фалшива регистрация на съоръжения. Ще има възможност всеки гражданин от своя смартфон да провери - дали е въжена линия по време на ски, или асансьор, или пък някое друго съоръжение. В рамките на няколко секунди ще може да разбере дали това съоръжение наистина е безопасно и дали всичко е наред с него. Това пък ще ни даде възможност веднага, той с няколко клика да изпраща сигнал до нас, обясни Цанков.

Нарушенията по безопасност обаче намаляват и в момента само 12% от проверените съоръжения са спрени.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!