Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерън впечатлен от оградата на границата и мерките на страната ни в борбата с незаконните мигранти

Премиерите на България и Великобритания посетиха българско-турската граница

| обновено на 04.12.15 в 18:44
Снимка: БГНЕС
Премиерите на Великобритания и на България Дейвид Камерън и Бойко Борисов посетиха граничната полицейска дирекция в Елхово, където двамата се запознаха със Системата за видеонаблюдение и охрана на българско-турската граница.

Непосредствено преди посещението си в Регионалната дирекция в Елхово, двамата премиери направиха обход на част от преградното съоръжение на българско-турската в района на ГКПП-Лесово. Британският премиер Дейвид Камерън остана впечатлен от съоръжението и от мерките на страната ни в борбата с незаконните мигранти, посочиха от пресцентъра на правителството.

България е пример как се охранява външна граница на Европейския съюз, констатира  Камерън за страната ни като пример за спазване на шенгенските критерии, след като заедно с министър -председателя  Борисов посетиха Граничния пункт "Лесово":

Важно е Европа да има сигурни външни граници и тук, в България се вижда, че премиерът и правителството са изключително ангажирани с този въпрос.

От своя страна Борисов  подчерта, че страната ни гледа изключително отговорно на задълженията си като държава-член на Евросъюза  и с предприетите мерки се гарантира сигурността не само на българските, но и на европейските граждани.

В района на Ямбол и Елхово от сутринта полицейското присъствие беше засилено, част от потока от ТИР-ове към граничния пункт "Лесово" беше спрян. В Елхово нямаше впечатляващи мерки за сигурност, а част от жителите изобщо не подозираха за посещението на британския премиер. За други обаче визитата беше впечатляваща и те наблюдаваха с вълнение кацането на хеликоптера.

През последните дни бежанският поток към страната е намалял, отчетоха от Гранична полиция - Елхово.

Британският премиер е на посещение у нас от четвъртък, когато се срещна и с президента Росен Плевнелиев.  В Министерския съвет премиерите на България и Великобритания обсъдиха сигурността на външните граници на Европейския съюз (ЕС) и миграционния натиск.

Премиерът Камерън зададе много въпроси, свързани с охраната на границата, като колко общо души са се опитали да преминат през границата ни за последната година, както и по какъв начин.  Автентична звукова картина от този разговор,както и подробности, предоставена от правителствената Пресслужба, чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!