Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оправдаха кмета на Ямбол по дело за длъжностно престъпление

Георги Славов

Кметът на Ямбол Георги Славов беше оправдан по дело за ощетяване на общинския бюджет за над 2 млн. лева. Решението на Бургаския апелативен съд може да бъде оспорено пред върховните магистрати. 
Състав на Апелативния съд в Бургас отмени ефективната присъда на Ямболския окръжен съд от 2011 година. Ямболските магистрати признаха Славов за виновен за превишаване на правата и злоупотреба със служебното положение и го осъдиха на 3 години и осем месеца затвор, както и на лишаване от право да заема длъжност кмет на община. 
Кметът Георги Славов е обвинен в длъжностно престъпление, че е нарушил служебните си задължения и е превишил властта и правата си за обществена поръчка за ремонт на магистрален водопровод и канализация по две ямболски улици в периода 2008-2010 година. На базата на сключения договор и издадени от фирмата фактури за строително-монтажни работи той е наредил плащане в размер 4,256 млн. лева, като сумата превишава действителната с над 2 млн. лева. 
Съдебната сага продължава повече от 5 години, като в нея взеха участие седем съдебни състава - два от Ямболския окръжен съд, три от Бургаския апелативен съд и два от Върховния касационен съд. 
Днешното решение отново подлежи на оспорване пред Върховния касационен съд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!