Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се надява да си върне през летния сезон 30 % от руските туристи, обяви в Москва Н. Ангелкова

Министър Николина Ангелкова
Снимка: БГНЕС

Министър Николина Ангелкова заяви амбицията на страната ни да предложи най-добрите условия за руските туристи. Тя сподели пред БНР, че страната ни продължава да проучва всички възможности за предлагането на допълнителни облекчения при издаването на визи, в това число и с откриването на още изнесени визови центрове. Това каза  още министърът на туризма  Николина Ангелкова по време на срещата си в Москва с ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов. По болния въпрос за руските туроператори - визите - Ангелкова каза, че ще продължи диалога с Министерството на външните работи припомняйки, че  в момента визи се издават в 21 изнесени визови центрове като времето за издаване на необходимите документи е ускорено максимално.


Можем да се преборим и това изцяло зависи от България. И от господин Сафонов, и от г-н Черников беше подчертано, че България е едно много добро място за пътуване и туризъм и изцяло е в ръцете ни да докажем и покажем, че имаме всички добри и конкурентно способни туристически продукти, които да предложим, така че руснаците да ни изберат като предпочитана дестинация за туризъм.

Очаква се в края на януари в България да се проведе и междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, за която Олег Сафонов да пристигне у нас. В тази връзка бе взето решение един от дните да бъде посветен на обсъждане на двустранните отношения в сферата на туризма и мерки за насърчаване на туристопотока.
Сред другите теми по време на срещата и в Москва бе и съвместна работа за разкриване на специализиран колцентър в България, който да дава актуална информация на руските туристи. Двете страни се ангажираха да проучат възможностите за реализиране на подобен проект и да подновят разговорите в най-кратки срокове.
В рамките на визитата си министър Ангелкова се срещна и с Владимир Черников, ръководител на Департамента за национална политика, междурегионални връзки и туризъм на град Москва, както и с първия му заместник Сергей Шпилко, който е и президент на Руския съюз на туриндустрията. Тя проведе среща и с ръководителя на най-голямата  Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР) Майя Ломидзе.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!