Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди решаващия втори тур на местните избори във Франция световната конференция за климата приключи с приемане на общо споразумение

В навечерието на втория тур от регионалните избори във Франция, държавите участнички в световната конференция за климата в Париж одобриха универсалното споразумение за борба срещу климатичните промени. То беше приветствано като "историческо" от световни лидери и организации. 

"Франция обедини светът", приветства снощи френският президент Франсоа Оланд, историческото споразумение за борба с климатичните промени, прието от 195-те държави на световната конференция по климата. Президентът предложи на страните, които са готови за действат с по-бързо темпо да преразгледат своите ангажименти срещу глобалното затопляне преди 2020 година. Приетият текст предвижда задължителна равносметка до 2025. Редица световни лидери приветстваха Париж за постигнатото съгласие. Според генералния секретар на ООН Бан Ки мун - то е колосален триумф за човечеството, а за президента на САЩ Барак Обама - то може да доведе до поврат в борбата за климата, ако вчерашният резултат от конференцията е отбелязал успех за  френския президент днешния втори тур на регионалните избори е изпитание за политическите сили, изправени пред надмощието на крайно десния Национален фронт на  първия тур., избирателната активност и успеха на тактиката на обединението срещу националистите, решаващи за резултата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!