Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високосната 2016 - годината на Червената Огнена Маймуна

2016 година е високосна. Тя съдържа 366 дни вместо обикновените 365 дни. 

Високосната година е възникнала преди хиляди години. Още древните астрономи забелязали, че Земята обикаля около Слънцето не точно за 365 дни, а за 365 дни и 6 часа. Това е т. нар. тропическа година - повтаря се при всеки цикъл на завъртане на Земята около Слънцето. 

Следователно, ако календарът съдържа фиксирано 365 дни, постепенно сезоните биха се изместили. Затова се добавя един допълнителен ден, който в юлианския и грегорианския календари принадлежи към февруари. На четвъртата година тези шест часа образуват допълнителен ден. 

Снимка

Терминът "високосна година" за пръв път е бил въведен в Римската империя от Юлий Цезар. Годината с допълнително денонощие получила специално наименование – bix sexus, което в превод от латински означава „вторият шести”.  Допълнителното денонощие било присъединено към най-късия месец – февруари, за да не се нарушава логиката на другите стандартни месеци. Така се получава прословутият 29 февруари. И в това правило обаче се допускат изключения. Средно на 100 години високосната година бива пропусната заради съгласуването на календара с пролетното равноденствие.

Накратко казано, високосната година е начин да се уеднаквят разликите между календарната и слънчевата година. 

Според китайския календар 2016 година ще премине под знака на Червената Огнена Маймуна. Тя ще настъпи на 8-ми февруари, когато ще изпратим Годината на Овцата и  ще посрещнем Годината на Маймуната. Тя ще продължи до 27 януари 2017

Китайският календар определя началото на Новата година по лунния календар. Годината на Червената Огнена Маймуна по ред е 471-та китайска година. Маймуната е деветият знак от Китайския зодиак. Числото 9 се свързва с амбиция и активност. 

Снимка

Хората, родени под знака на маймуната, са интелигентни и амбициозни. Обичат предизвикателствата и дават всичко от себе си, за да се справят отлично с всяка задача. Държат да са винаги първи във всичко, въпреки това не се хвалят с уменията си. Родените под знака на Маймуната са живи, гъвкави и се адаптират лесно. Верни партньори са, затова се радват на щастлив семеен живот. Маймуните са големи шегаджии. Винаги измислят начин как да поддържат настроението. Спогаждат шеги на колегите и приятелите си, понякога доста солени. Родените под знака на маймуната са хитри опортюнисти. Те винаги успяват да се измъкнат от неприятни ситуации. Маймуните имат обширни интереси и се нуждаят от партньор, който да им помага в лудориите. Сред негативните качества на родените под знака на Маймуната са егоизъм и арогантност. Понякога са доста ревниви. Очакват всички около тях да дават 100% във всяко отношение, затова и понякога имат проблеми на работното място и с приятелите си.

Снимка

В Китайския календар има и 5 елемента, които са пряко свързани с всяка зодия и се редуват - метал, вода, огън, дърво и земя. През 2016-та елементът е огън, а пряко свързан с него е червеният цвят.

Числата, които носят щастие на родените под знака на Маймуната са 1, 7 и 8. Цветовете, които носят късмет на родените под знака на Маймуната са бяло, синьо и златно. Хризантема е цветето на тази зодия.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33