Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дания, Швеция и Германия обсъждат с Еврокомисията възстановения граничен контрол

| обновено на 06.01.16 в 11:38

Министри от Дания, Швеция и Германия преговарят с Еврокомисията в Брюксел за координирани действия и запазване на свободното движение в Шенген, след като страните въведоха временен граничен контрол помежду си. Дания беше последната от общо шест страни от Шенгенското пространство, които започнаха да проверяват пътуващите заради наплива от бежанци. След срещата се очаква изявление за медиите.

Извънредната среща е по инициатива на комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос. В нея участват министърът на правосъдието и имиграцията на Швеция Морган Йохансон, колегата му от Дания Ингер Стьойберг и германският държавен секретар от федералното министерство на вътрешните работи Оле Шрьодер.
Хиляди мигранти от Близкия изток и Африка продължават да си пробиват нелегално път през сухопътните външни граници на ЕС. Много от тях пристигнаха в Германия, а от там в свободната Шенгенска зона, други се насочват към богатите скандинавски държави в търсене на по-добър живот. Ето защо Дания обяви, че започва паспортни проверки по германската си граница, докато шведите вече правят такива на влизащите от датската територия.
През миналия декември Швеция прекрати квотния прием на бежанци от Италия и Гърция, тъй като страната е първа в ЕС по брой настанени на глава от населението, изпреварвайки по този показател дори Германия. Правителството в Стокхолм обяви кризисна ситуация с бежанците с обяснението, че няма повече капацитет за прием.
Шенгенските правила забраняват системен контрол между държавите в свободната зона без вътрешни граници. Европейската комисия допуска временни паспортни проверки в рамките на няколко месеца. От това изключение обаче през миналата година вече се възползваха Словения, Унгария, Австрия, Германия, Норвегия, Франция и Малта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!