Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спадът на цените на нефта на световните пазари кара Русия да преразгледа бюджета си

| обновено на 15.01.16 в 17:39
Дмитрий Медведев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският премиер Дмитрий Медведев се обяви за преразглеждане на заплатите на държавните чиновници и неефективната част на бюджета на страната. Днес руската рубла за втори път от началото на седмицата поевтиня рекордно спрямо американския долар и еврото.

Движението надолу на цените на нефта налагат Москва да коригира разходната част на руския бюджет и да го приведат в съответствие с очакваните приходи, като най-вече става дума за съкращаването на неефективната му част. Премиерът Дмитрий Медведев по време на заседание на правителството на Русия обяви, че падането на цените на световните пазари на нефта налагат сериозно орязване на разходите в руския бюджет. Той дори отиде и по-далеч в разсъжденията си, като каза, че цените на нефта могат да продължат да паднат и под 30 долара за барел. Премиерът подчерта:

Драматичното движение в цените на петрола, които ние виждаме в последните седмици и особено в последните дни, създава много сериозни рискове за бюджета.

Министерството на финансите на Русия предложи приходната част на бюджета на страната да бъде преизчислен върху  40 долара за барел, а не както бе предвидено досега на 50 долара. От своя страна и енергийният министър Александър Новак заяви, че справедливата цена на петрола на световните пазари е между 40-50 долара и обяви, че критично би станало положението, ако цените на „черното злато“ стигнат до нивата от 5 до 15 долара.

Същевременно и бившият руски вицепремиер и сега работещ като преподавател и влиятелен експерт Алексей Кудрин коментира, че се очаква през следващите между пет и седем години цената на „черното злато“ да се движи между 40 - 60 долара и предупреди, че планираната втора индексация на пенсиите в Русия да не състои заради липсата на приходи.

Министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев, съобщи тези дни, че се готви стресов сценарий за цените на петрола, ако спаднат до 25 долара за барел. Водещи експерти от престижния Гайдаровски икономически форум, който днес завърши работата си в Москва, предупредиха, че "Русия трябва да свикне да живее в епохата на новите реалности".

Към поредицата негативни новини, днес руската рубла, за втори път от началото на седмицата, поевтиня рекордно спрямо американския долар и еврото.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!