Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейселблум: Италия все още спира помощта от ЕС за сирийските бежанци в Турция

Рим настоява 3-те милиарда да се изплатят изцяло от евробюджета

Йерун Дейселблум
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия все още блокира отпускането на 3 милиарда евро помощ от Европейския съюз за сирийските бежанци в Турция, съобщи председателят на Съвета на финансовите министри холандецът Йерун Дейселблум. Парите са част от сделката между Брюксел и Анкара за спиране миграционния поток през морето към Гърция и вътрешността на Европа. 

Имаме спешна нужда от този механизъм, обясни Йерун Дейселблум след срещата на финансовите министри:

На въпроса дали Италия е оттеглила възраженията си – отговорът все още е „не“. Надяваме се това да стане много скоро.


Еврокомисията предложи 1 милиард евро да се платят от европейския бюджет, а останалите 2 от хазната на 28-те държави членки, за да се осигурят по-добри условия на сирийските бежанци на територията на Турция.


Италия нищо не блокира, отговори италианският ковчежник Пиер Карло Падоан и уточни, че страната му настоява парите да дойдат изцяло от Брюксел:

Смятаме, че има още резерви, така че всичките 3 милиарда да бъдат покрити от бюджета на ЕС – без да е необходимо държавите да правят национални вноски.


Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също се включи в дискусията и предупреди, че редица проекти за интеграцията на мигрантите не могат да започнат в Турция без набирането на средствата:

Италианските опасения по този финансов пакет са нещо, което не мога ясно да си обясня... Италия се възползва от цялата гъвкавост в правилата за бюджетна дисциплина, която беше въведена за еврозоната – въпреки несъгласието на мнозинството от държавите там. Бях много изненадан, когато премиерът Матео Ренци заяви пред Европарламента, че той бил извоювал това облекчение – Аз бях, с неговото съгласие, но това бях аз. Прикривам раздразнението си от обидите към Еврокомисията, но не оставайте с впечатление, че съм наивен, защото не съм.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!