Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В политиката никога не се казва "Никога"

За миналите компромиси,текущите скандали в бъдещите политически проекти разговаряме с депутата Атанас Атанасов- ДСБ.

В началото с поглед към актуалната вест- съдебна развръзка по далото "Червей", по което съдия Владимира Янева получи едногодишна условна присъда.

Атанас Атанасов: Tъй като добре си спомням как започна този скандал „Червей” искам да кажа, че разследването беше съсредоточено в неправилна посока, защото съществуваха категорични данни, че е била осъществена там оперативна комбинация за източване на операционните системи на МВР. Тези обстоятелства въобще не са разследвани, така че за мен това е половинчата работа и отклоняване на вниманието от сериозния проблем.

Р. П.: Всъщност и след вчера заговорихме отново за съдебната реформа. Днес лидерът на ДСБ Радан Кънев каза много силни думи, че държавата е в политическа криза, че мафията си е поискала държавата.

А. А.: Това са очевидни неща, защото аз на този фон мога да коментирам моите мотиви за подаване на оставка като председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Р. П.: Да, вие подадохте такава оставка.

А. А.: Да, защото съм установил безспорно за тази една година от съществуване на правителството, че държавата се управлява от Бойко Борисов в съдружие със сарайско-библиотерската групировка, начело с Ахмед Доган, а ние от ДСБ по време на парламентарните избори обещавахме на хората, че ще влезем във властта, за да извадим октопода ДПС, а на практика установихме, че той продължава да бъде част от управлението независимо, чение формално сме там, т. е. по някакъв начин ние се явявахме смокинов лист и това не може да продължава. Така че съм абсолютно съгласен с тези констатации – те са общо, ние сме ги обсъждали факт по факт, за да стигнем да този извод.

Р. П.: Казвате, формално ДСБ е в управлението като част от Реформаторския блок. Как ще съжителствате, как ще продължите да отстоявате всичко това, за което говорите и в същото време да сте част от Реформаторския блок, който пък е част от коалицията и ще се преподписва и анекс към споразумение?

А. А.: Това е някакъв тип опорна точка, която се разпространява през медиите – „Ама, вие сега какви сте?” Ние заявихме какви сме и през гласуванията ни в Народното събрание, през политическите ни позиции, очертаваме своята физиономия. Това, че формално сме в парламентарната група на Реформаторския блок не означава, че подкрепяме правителството. Напротив, ние сме единствената алтернатива на това управление, единствената опозиция, защото виждате какво е положението на опозиционната сила на ДПС, които заявяват, че са опозиционна сила, а гласуват с управляващите.

Р. П.: Всички ли ваши депутати от ДСБ са част от опозиционно крило в Реформаторския блок?

А. А.: Категорично да. Не само депутатите, които са членове на ДСБ, а и наши колеги от гражданската квота, т. е. 10 човека народнши представители от групата на Реформаторския блок са опозиция.

Р. П.:  Тепърва ще има гласувания, тепърва ще има дебати в пленарна зала – тогава ли да очакваме вече вашата по-категорична позиция като такова опозиционно крило в Реформаторския блок?

А. А.: Ние сме заявили политическите си позиции, заявили сме защо няма да подкрепяме управлението. От тук нататък  всеки може да ни следи действията. Аз без да влизам в някакъв задочен спор искам да попитам тези колеги, които продължават да подкрепят това управление след като са наясно, че зад формалната коалиция ГЕРБ – Реформаторски блок на практика се прикрива олигархично управление на страната защо ще продължават да го подкрепят.

Р. П.: Не водите ли разговори в самия Реформаторски блок, не водите ли дискусия на тази тема?

А. А.: Аз и моите колеги съм убеден, че бавя и постепенно и останалите колеги от блока ще се убедят, че е абсолютно несъстоятелно да бъдат в управлението. Тук има някои лични интереси за участие във властта. Те ще се очертаят, ще лъснат и всичко ще приключи.

Р. П.: В това число слагате ли и вашия здраве министър г-н Петър Москов?

А. А.: Г-н Москов заяви лична позиция, че иска да продължи реформата си, подаде си оставката като заместник-председател на партията и нещата приключиха.

Р. П.: Но той е член на ДСБ.

А. А.: Е, какво от това? При нас за съжаление по устав няма механизъм за изключване на членовете. Какво да направим сега?

Р. П.: Да ви попитам още нещо, Радан Кънев каза, че ще има нов десен проект. Това какво означава в проекция в контекста и на предстоящите президентски избори?

А. А.: Това означава, че Демократи за силна България започва да се готви за президентски избори и ще води диалог с всички онези граждански и политически сили, които са противници на модела на олигархичното управление и тези, които искат да бъдем заедно на едни избори нека да заповядат.

Р. П.: Категорично ли пътищата ви с ГЕРБ се раздалечават!?

А. А.: На този етап, при тази политика, която се води от министър-председателя и правителството – да! Макар че аз искам да припомня един постулат в политиката – в политиката никога не се казва никога. След едни следващи парламентарни избори в зависимост от конфигурацията на следващия парламент ще се прецени каква управленска формула може да има, но тази управленска формула не може да включва прикриването на участието на сарайско-библиотекарската групировка във властта.

Р. П.: Вие говорите за сарайско-библиотерска групировка, Бойко Борисов говори за пауни – нормален ли е този език в политиката?

А. А.: Това, което аз съм казал е на базата на определени факти и обстоятелства, а сараите – това е обкръжението на Доган, а библиотекарският университет е седалището и леговището на бившата Държавна сигурност, те работят в симбиоза, така че това е определението.

А за пауните, при които иска да ни праща г-н Борисов на мен ми трябваше малко усилие, за да разбера, че става въпрос за такива животни т. е. птици, които се разхождат из двора на сараите. Който ги е виждал неща да ходи при тях, аз не ги знам къде са.

Р. П.: Днес г-н Местан каза, че няма да участва във ваш десен проект. Вие канили ли сте го? Как така се стигна до това негово изказване?

А. А.: Не, не сме го канили г-н Местан и е почтено той да заяви, че няма място при нас по различни причини включително и по ценностна система, така че няма нищо лошо на базата на базата и на терена на парламента да се осъществява диалог между политическите сили, което може да е полезно при определени обстоятелства.

Р. П.: Казахте за нов десен проект и тъй като сте политик отдавна мислите ли, че,  когато дясното започне да се цепи печели, тъй като така или иначе се очакват избори?

А. А.: Зависи какво разбирате под „дясно”. Аз не искам сега да ви изпращам да видите какво е положените в ляво и какви резултати постигна там Георги Първанов. Дясното не може да означава мафия, дясното не може да бъде прикритие на мафията, така че тези, които имитират дясно, а на практика прикриват мафията в управлението те заблуждават избирателите и нашата задача ще бъде да паднат маските и да стане ясно кой е в дясно и кой е с мафията. Това е.

Р. П.: Това означава ли, че ДСБ ще излезе от Реформаторския блок ако Реформаторския блок продължи като оставащите партии в него да подкрепят правителството и да са в управлението?

А. А.: Решението на партията ще бъде взето през месец март как ще продължим и дали ще бъдем част от Реформаторския блок. За съжаление на този етап този начин на съществуване разбира се обърква хората. Ние ще направим такива действия и ходове, че да стане ясно кой на коя страна е.

Р. П.: БСП започна консултации за вот на недоверие. В една такава ситуация мислили  ли сте как ще гласувате, доколко е резонно да се иска вот на недоверие точно в тази ситуация, точно в този момент?

А. А.: Не са ни канили на тези разговори. За нас е важно каква ще е темата на вота, така че ако става въпрос за провалената съдебна реформа и обвързаността на управлението с мафията ние бихме подкрепили такъв вот.

Р. П.: Говорят, че ще е за здравната реформа.

А. А.: Нека да видим, да излязат с конкретно предложение и тогава ще го обсъждаме, сега бъдещи несигурни събития не трябва да се обсъждат.

Р. П.: И последно, какъв е вашият коментар за случващото се във Враца и за събуденото отново гражданско общество побулевардите с искане за справедливо правосъдие, за присъди, които да са адекватни на извършените престъпления?

А. А.: Когато институциите не работят и не спазват закона хората започват да искат правораздаване от улицата. Това се получава, така че това не е случайно и сигурно няма да е единствен случай, в който гражданското общество ще надига глас срещу беззаконието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12