Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Офиси, хотели и коли са ключови за данък "Уикенд"

Данък „Уикенд“ влиза в  сила от тази година, въпреки критиките на бизнеса. До 14 февруари фирмите, регистрирани по ДДС, трябва да декларират дали  фирмени активи ще се използват и като лични. Божана Илиева от НАП обясни, че декларацията , която трябва да се подаде е по закона за ДДС. 

Има указание за прилагане на този нов режим, той е публикуван на сайта на НАП, но се изпраща и на всички дружества по имейл, за да бъдат те  максимално информирани и улеснени при тези първи месечни справки. Офиси, хотели, автомобили – това са ключовите за бюджета активи, каза Божана Илиева - говорител на приходната агенция в Пловдив. 

Фирмите могат да избират – те могат да ги изключат от системата на ДДС или да ги включат в стопанската си дейност на 100 процента или до степента на използването им, обясни още тя. Всеки субект има свободата да избере каква част от имуществото се използва за лични нужди. Ако е недвижимо имущество може да се преценява площта, а ако е автомобил – изминатите километри, посочи Илиева.

Дружествата имат свободата да изберат сами механизма – дали ще е 50 на 50 или 70 на 30 е техен избор, но те трябва предварително да заявят пропорциите и да ги документират, защото при евентуална ревизия тези документи ще им бъдат поискани. 

Има препоръка дружествата да изберат модела 50 на 50 или да изчакат 6 месеца като в този период задълженото лице се откаже от данъчен кредит, каза още Божана Илиева.

Цялото интервю с нея чуйте в прикачения файл

Още от категорията

Ново училище ще се строи в Пловдив

За първи път от десетилетия ново училище ще бъде изградено в Пловдив. Това стана ясно от отчета на заместник-кмета Стефан Стоянов . Той отговаря за ресорите „Образование и бизнес развитие“ в община Пловдив. Общината е подала в Министерството на образванието и науката общо 11 проекта. Става въпрос за разширяване на училища и изграждане на..

обновено на 23.10.20 в 16:29

Очаквам България да блокира Северна Македония за ЕС

След дискретната среща вчера между външния министър Екатерина Захариева и бившия македонски премиер Любчо Георгиевски и продължаващите совалки на Скопие в Брюксел за търсене на подкрепа срещу предупреждението на София, че ще блокира пътя им за ЕС поканихме за коментар македонския журналист и анализатор Владо Перевски.  „Визитата на Любчо..

публикувано на 23.10.20 в 16:16

Няма да успеем без помощта на стажантите и студенти медици

Министерството на здравеопазването ще разчита на помощ и от страна на студентите по медицина в шести курс заради недостига на медицински персонал в болниците, които са ангажирани с лечението на COVID пациенти. Това обяви преди ден здравният министър проф. Костадин Ангелов. Днес следобед министърът има видеоконферетна среща с всички..

обновено на 23.10.20 в 15:10

Без страх от коронавируса и адаптация към новото време

За носенето на маски и стратегията на копиране: „Това ни се наложи следствие ковид кризата“, коментира психиатърът д-р Веселин Герев.  Носенето на маска в ранни зори, когато няма други хора е абсолютно безсмислено. Когато стресово събитие няколко месеца се нагнетява като проблем, то обсебва съзнанието на човека. Натрапчивата мисъл,..

публикувано на 23.10.20 в 11:54

Седма акция "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Седма за Пловдив акция "Капачки за бъдеще" ще се проведе тази събота на 24 октомври.  Инициативата събира пластмасови капачки  за закупуване на кувьози в страната. Организаторът за Пловдив Владимир Стефанов каза, че включването му в тзи кауза е след кто се е наложило неговият син  да  бъде дълто време в кувьоз. Той  припомни,  че в първата акция..

публикувано на 23.10.20 в 11:32