Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Офиси, хотели и коли са ключови за данък "Уикенд"

Данък „Уикенд“ влиза в  сила от тази година, въпреки критиките на бизнеса. До 14 февруари фирмите, регистрирани по ДДС, трябва да декларират дали  фирмени активи ще се използват и като лични. Божана Илиева от НАП обясни, че декларацията , която трябва да се подаде е по закона за ДДС. 

Има указание за прилагане на този нов режим, той е публикуван на сайта на НАП, но се изпраща и на всички дружества по имейл, за да бъдат те  максимално информирани и улеснени при тези първи месечни справки. Офиси, хотели, автомобили – това са ключовите за бюджета активи, каза Божана Илиева - говорител на приходната агенция в Пловдив. 

Фирмите могат да избират – те могат да ги изключат от системата на ДДС или да ги включат в стопанската си дейност на 100 процента или до степента на използването им, обясни още тя. Всеки субект има свободата да избере каква част от имуществото се използва за лични нужди. Ако е недвижимо имущество може да се преценява площта, а ако е автомобил – изминатите километри, посочи Илиева.

Дружествата имат свободата да изберат сами механизма – дали ще е 50 на 50 или 70 на 30 е техен избор, но те трябва предварително да заявят пропорциите и да ги документират, защото при евентуална ревизия тези документи ще им бъдат поискани. 

Има препоръка дружествата да изберат модела 50 на 50 или да изчакат 6 месеца като в този период задълженото лице се откаже от данъчен кредит, каза още Божана Илиева.

Цялото интервю с нея чуйте в прикачения файл

Още от категорията

Най-ценен е човешкият живот, да се самосезираме за смъртта

За бъдещето, за миналото, за интерпретациите днес и за националния дух в една светла и празнична седмица, но натоварена със силни политически страсти, разговаряме с Георги Господинов, който днес празнува имен ден. Преди няколко седмици той получи наградата на фестивала „Узедомски литературни дни“, която е в подкрепа на „европейския диалог..

публикувано на 06.05.21 в 12:35

Има риск от хаос при машинното гласуване на извънредните избори

„Преди избори – всички управляващи, се опитват някак си да ремонтират и изкълчат изборното право, за да им даде предимство. Но статистиката неумолимо доказва, че такова предимство не могат да получат с такива конюнктурни ремонти на изборния закон. Последното изменение на Изборния кодекс дава информация за две опасни явления. От една страна –..

публикувано на 06.05.21 в 11:25
Иво Инджов

Новите партии с по-голям шанс за кабинет след изборите

„Считам, че на предстоящите извънредни парламентарни избори не е предопределено повторението точно на сегашната конфигурация. Може да се прогнозира, че ще има по-добро представяне на така наречените партии на протеста и по-слабо представяне на партиите на статуквото, тоест БСП, ГЕРБ и ДПС“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 06.05.21 в 10:52

Близо 5000 души се ваксинираха в Пловдив по празниците

От великденските празници до 9 май в Пловдив и региона има зелени коридори за имунизация. Те включват повечето вече познати за ваксинация места, но единствените, които работят в рамките на всички празнични дни, са ваксинационният център на ДКЦ Пълмед и “Медикус”, който е в сградата на ДКЦ 1, намиращо се на понеделник пазара.  Ваксинационни..

обновено на 05.05.21 в 20:15

Логистиката около машините ще е препъникамък за вота през юли

На 11 май започва да действа новата ЦИК, като на тази дата ще бъде разпуснат и парламентът – обяви днес президентът Радев. „ Новата ЦИК е с 2/3 от членовете на старата избирателна комисия, така че надявам се колегите имат своя опит, но проблемите ще бъдат свързани предимно с машинното гласуване “ – заяви в интервю за Радио Пловдив..

публикувано на 05.05.21 в 16:33