Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е. Илин: Терористи от Балканите, воюващи за ИДИЛ в Сирия, се опитват да проникнат в Европа и Русия

Терористи от балканските държави, воюващи на страната на ИДИЛ в Сирия, се опитват да проникнат в Европа и в Русия. Това обяви първият заместник-ръководител на Националния антитерористичен комитет на Русия - Евгений Илин. По думите му в страната е преодолян пикът на заминаващи доброволци да се бият на страната на ИДИЛ в конфликта в Сирия. 

Вербовчиците от  страната на крайното ислямитско движение ИДИЛ са засилили през последно време дейността си в Русия, обявиха от Националния антитерористичен комитет.   Според тях в ИДИЛ има цяло подразделение, което планира и подготвя провеждането на терористични операции за Русия. То е съставено от представители от Северен Кавказ. Това е така наречения “кавказки батальон”, които е известен на руските специални служби.

Националният терористичен комитет е пресякъл два опита за терористични атаки преди време  на територията на Русия. През 2015 година са били неутрализирани 150 терористи и 40 ръководители на терористични банди. Иначе вербуваните за участие в гражданската  война в Сирия на страната на ИДИЛ биват прехвърляни основно през международното летище в Истанбул, откъдето биват отново подлагани на проверка, след  което с коли на радикалната групировка се отправят към турско-сирийската граница, където се включват в редовете на терористичните отряди. 

На въпрос на БНР дали има информация за доброволци от балканските държави, които воюват в Сирия и дали да могат да извършат самоубийствени атентати в Европа, Евгений Илин отговори:

Информация за присъствието на бойци от територията на Балканите постъпва и от специалните служби както от балканските държави, така и по линия на  руските специални служби. Действително се създават условия за проникването на тероризъм на територията на Европа и оттук по този "балкански път" съответно в Русия.

Според Илин в Москва има загриженост от проникването на терористи освен към Европа, но и към Русия. Националният антитерористичен комитет на страната  е готов на двустранна основа да сподели данните от информационната си банка с българските си колеги, като ще очаква този процес да бъде взаимен.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия