Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Безсрамно е да се закрива Комисията по досиетата

Снимка: БГНЕС

В деня за почит към жертвите на комунизма  разговор с Момчил Методиев - един от авторите на книгата „Държавна сигурност – предимство по наследство“. Тя вече излезе от печат и дава информация за времето до 1989 г. и бившите тайни служби.

Ако в училищата искаме да преподаваме науката история, то би трябвало да се чуе мнението на историците, каза Момчил Методиев. Според него въпросът би трябвало да е към учените-историци, но някак си това изчезва в дебата, за това кои термини да включим в учебниците.

По въпросите на комунизма през последните 10 години са издадени много книги, но въпросът е това натрупано знание е да премине в по-голямо обществено обръщение. Едното средство е знанието да навлезе в учебните програми, и в тази връзка е важна политическата подкрепа, подчерта Методиев. Той сподели, че целта на книгата е да навлезе в институционалната култура на Държавна сигурност.

От всички офицери в ДС,  всички са членове на БКП, сочи изследването на авторите на книгата. Наред с това има практическо преливане между ръководството на ДС и висшите партийни ешалони - там личат имената на Григор Шопов, Мирчо Спасов, Борис Манов и др.

Още от категорията

+ Николай: със страх и паника не се лекува никоя болест

"В дните на изпитания, злощастия и пандемия, не се страхувайте, със страх и паника не се лекува никоя болест"! С тези думи се обърна Пловдивският митрополит Николай в неделната си проповед в катедралния храм "Св.Висарион Смоленски" в Смолян.  "Вече чуваме и от специалистите по коронавирус, че пораженията върху душата на човека в световен мащаб са..

публикувано на 28.02.21 в 15:00

"Добро утро, ден!" с Валери Кьорлински

Актьорът Валери Кьорлински – от Хисар и плувния басейн, като олимрпийска надежда, до сцената, където първо спи между кулисите като сценичен работник, после след ВИТИЗ  и трупите на  няколко театъра в страната, към  САЩ, закъдето тръгва като артист и остава шест години като шофьор на камион, до Пловдив и екипа на Драматичния театър и на фондация..

обновено на 27.02.21 в 08:22

След две години Брестовица ще пие чиста вода

Днес е началото на процеса по оздравителните мерки за решаване на проблема с питейната вода в Брестовица. Първостепенна мярка са новите дублиращи сондажи, чието изграждане започна.  От тях селото ще черпи вода, а съществуващите кладенци ще се тампонират и ще бъдат изолирани.  Това съобщи пред Радио Пловдив главният инженер на "ВиК"-Пловдив..

публикувано на 26.02.21 в 16:14

Хиляди младежи без работа в Пловдив и областта

"По експертна оценка на агенцията по заетостта, засегнатите младежи, загубили работните си места заради ковидкризата, са около 26000. Това са 35% от всички потърсили услугите на агенцията" заяви преди Радио Пловдив н ачалникът на отдел „Услуги по заетостта“ към Регионалната служба по заетостта-Пловдив Николай Димитров. Младежите, които са се..

обновено на 26.02.21 в 15:38

Пет формации сигурно влизат в парламента, две са на ръба

Запазва се формулата 5+2 за предстоящите избори - пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" сред 1008 души, направено между 12 и 19 февруари. Дистанцията между първите партии леко се увеличава. Малко по-малко от..

публикувано на 26.02.21 в 15:08