Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граничният пункт "Промахон - Кулата" остава блокиран от гръцките фермери

| обновено на 02.02.16 в 12:40
Снимка: БГНЕС

Няма промяна на ситуацията в блокирания от вчера граничен пункт "Промахон - Кулата". От понеделник следобед се пропускат само леки автомобили.

Колоната от тирове на гръцката граница вече е 14 километра, съобщи за "Хоризонт" Марио Чолаков, който е шофьор на тежкотоварен автомобил и от вчера е блокиран заедно с други шофьори заради стачката на гръцките фермери:
Ние се намираме в момента на девети километър преди границата. От българска страна влязоха няколко камиона от сутринта, но от тази страна абсолютно не е местена колоната. Някъде около 14-15 километра е опашката и аз не виждам как ще се изкара при положение, че се казва, че утре евентуално може да бъде национална стачка и въобще да не става пропускане на камиони. Нито има санитарни възли, нито Червен кръст да минава да раздава вода... Това за тях е табу.

По официална информация на говорителя на дирекция "Гранична полиция" Лора Любенова, на граничен пункт "Ексохи - Илинден" днес няма да се пропускат автомобили от 10.00 до 15.00 часа и от 17.00 до 22.30 часа. По неофициална информация от протестиращите фермери, движението на граничен пункт "Кулата" ще бъде спряно за всички автомобили днес от 12 до 18 часа. Всички фермери заедно със земеделската си техника спират движението от и към България на метри от гишетата за пропускане и контрол на пункта. Недоволството е насочено към планираната пенсионна и данъчна реформа.

До момента правителството на южната ни съседка не предприема конкретни действия по повод исканията за отмяна на новите данъчни и осигурителни политики в аграрния сектор. За тежкотоварните автомобили засега блокадата е безсрочна. В българската част ТИР-овете се отбиват в аварийната лента на платното. Ако блокадата продължи по-дълго, товарните коли ще бъдат спирани във вътрешността на областта на обособени паркинги. Опашката от тежкотоварни автомобили на граничен пункт "Кулата" е десет километра и започва още от отклонението за село Генерал Тодоров на АМ "Струма".

Сходна е ситуацията и от гръцка страна, където български шофьори сигнализираха, че вече втори ден стоят на 10 км. от границата и бедстват, без храна и вода и поискаха намеса на външно министерство за изпращане на нота до гръцка страна заради блокадите. Българските шофьори се оплакват, че заради действията на гръцките фермери са принудени да търпят големи загуби и настояват за намеса от страна на държавата.

Затворен към момента за всички автомобили е граничен пункт "Илинден-Ексохи". Той ще бъде отворен отново в 15 часа. Два часа по-късно, в 17 часа, отново ще бъде блокиран от протестиращите до 22.30 часа. Днес малко след 11 часа на около12 километра от граничен пункт "Маказа" на гръцка територия протестиращи са блокирали пътя към град Комотини. Препоръчва се на пътуващите в този район да използват граничен пункт "Златоград". Такава към момента е официалната информация от дирекция "Гранична полиция".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!