Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия опроверга изказването на Хамънд за неконструктивната роля на Москва в сирийската криза

Мария Захарова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова реагира мълниеносно на изказването на английския външен министър Филип Хамънд. Според нея подобно изказване представлява опасна дезинформация. В ефира на смятаното за прозападно московско радио "Ехото на Москва“ тя опроверга твърденията на Лондон, че Москва още повече разпалва конфликта в Сирия, помагайки на правителството в Дамаск.

Според анализатори в Москва изказването на британския първи дипломат, че военните действията на Русия в Сирия предизвикват засилване на позициите на групировката "Ислямска държава" и още по-голям поток на бежанци и че действията на руския президент Владимир Путин за него остават непредвидими, показват нервност от страна на Лондон заради разговорите в Женева между опозицията и управляващите в Сирия. Коментарите в руската столица са свързани и с несъгласието на Москва с някои от участниците от делегацията на сирийската опозиция, която бе сформирана от Саудитска Арабия, защото една от групировките в нея е отговорна за нападението на руското посолство в Дамаск преди време.

Наблюдателите допълват, че това е поредният опит да бъде дискредитирана Русия в международната общност от страна на Великобритания, давайки за пример и действията на Лондон по случая със смъртта на Литвиненко преди 10 години, който бе убит с полоний от агенти на руските специалните служби, за които съдебните власти на Острова смятат, че са били подтикнати от президента Владимир Путин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!