Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москов: Няма да се съкращават болници със Здравната карта

| обновено на 02.02.16 в 16:12
Петър Москов
Снимка: БГНЕС

Националната здравна карта няма да съкращава съществуващи здравни структури, а ще се опита да ги приведе към нуждите на пациента. Така министърът на здравеопазването Петър Москов представи документа. По думите му, възраженията се дължат по-скоро на неразбиране, отколкото на реални пропуски. Утре Здравната карта ще бъде публикувана на сайта на министерството за едномесечно обществено обсъждане и всеки ще може да изкаже мнението си по нея. 

400 общопрактикуващи лекари и над 400 педиатри по-малко от необходимото, пресищане с ортопедии и очни клиники, отчита анализът на здравната система към момента. Според Петър Москов, когато е било определяно какво значи "достатъчно" от определени специалисти или дейности, са се взимали предвид както средноевропейските критерии, така и реалното им ползване от български пациенти през 2013, 2014 и първата половина на 2015 година. 
При болниците най-силен е недостигът на легла за продължително лечение - в момента това са 1,8 на сто от всичките 38 000 болнични легла. А според Здравната карта трябва да станат 13 процента. За да се стимулира тази дейност още от април, в сила влизат три нови клинични пътеки за хора след тежки хирургични, ортопедични операции, както и инсулти и инфаркти, обясни здравният министър: 
Това са нови клинични пътеки след острото излекуване на състоянието. Вижте, единственият начин да започнем като гарантиране на определен обем е да видим на исторически принцип колко хора са претърпели такива инциденти в рамките на миналата година или такива състояния и имат нужда от това. 
Още през тази година ще започне и промяната във финансирането на доболничната помощ. Министерството ще предложи около 40 милиона лева от резерва на Касата да се дадат за нея, а още 20 милиона лева - за високоспециализирани изследвания. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Коментари на експерти относно Националната здравна карта

Здравната карта няма да реши нито един от проблемите ни, но за сметка на това ще създаде нови. Един от тях е, че ще отнеме правото на избор на пациента къде да се лекува.Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ д-р Стойчо Кацаров от Центъра за..

публикувано на 02.02.16 в 15:44