Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Китай посрещат Годината на маймуната

| обновено на 08.02.16 в 15:23

В Китай посрещат Новата година според лунния календар. След относително кротката Година на овцата, астролозите очакват 12 месеца на по-голяма несигурност през настъпващата днес Година на маймуната.

Двойствеността е характерна за хората, родени в Година на маймуната – деветия знак от китайския зодиак. Маймуните са весели, енергични, уверени и гъвкави, но могат да бъдат и арогантни, коварни и неспокойни. Маймуната е смятана за преуспяващ зодиакален знак. Много родители в Китай планират да се сдобият с деца именно в Годината на маймуната.

За разлика от европейската нова година, тържествата включват традиционни семейни вечери, срещи с най-близките и задължителната заря.

Китайските градове и села се окичват с червени фенери, стилизирани калиграфски благопожелания и разнообразна червена декорация. Цветът е символ на добрия късмет и успех и днес всеки китаец задължително носи дреха в червено. Групи от млади мъже, преобразени като лъвове и дракони изпълняват ритуални танци под ритъма на гонгове и барабани, за да прогонят злите духове и привлекат добър късмет и успех. Посещението днес в местния храм е задължително, където се почитат предците с палене на традиционни китайски свещи, биене на барабани и камбани.

Всеки китаец се стреми да посрещне празника с най-близките си по родните си места, което тази година се очаква да доведе до близо три милиарда пътувания. Големите градове се опразват, а всички обществени сгради и бизнеси затварят по време на тържествата.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!