Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грешката е, че превърнахме здравеопазването в търговия

Националната здравна карта няма как да се отрази на работата на една или друга болница. Проблемът е, че на базата на Националната здравна карта се прави съпоставка с  Националния рамков договор с НЗОК, т.е  със системата , с която болниците сключват договор . Това каза за Радио Пловдив директорът на МБАЛ "Пловдив"  - доц. Георги Йорданов. 

Според него  грешката в системата идва с въвеждането на търговията в здравеопазването и превръщането на болниците през 2000 година в търговски дружества. 

По този начин основната цел е не хуманното лекуване, а печалбата.Сега  казваме, не колко пациенти е излекувала  една болница, а колко печалба има или колко дългове е натрупала, обясни доц. Йорданов. 

Той е категоричен, че с това което в момента прави министър Москов нещата ще си дойдат на мястото.

По думите му трябва да оставим на страна  притесненията  в момента, защото всяка една болница ще намери мястото си. Всяко едно лечебно заведение ще сключи договор с касата. 

Той не очаква сътресения в Пловдив

.Нашата болница има най-високото ниво на компетентност, което ще запази. В момента нямаме текучество на кадри. Не сме застрашени и дори имаме недостиг на легла, посочи доц. Йорданов.

 Притесненията му най-вече са в посока лимитиране на дейността на болниците, защото това може да попречи  на възможността за преструктуриране на легла, ако се наложи.

Според доц. Йорданов е логично държавните болници да получат някакви бонуси при сключване на договори с касата. 

През отделенията им целогодишно минават всички тежки случаи, те осигуряват 24-часово дежурство 365 дни в година, модерна реанимация и са нещо като "пожарната" - поддържат структури, които се ползват в определени случаи, но гълтат средства за издръжка. Това е и една от причините  големите държавни болници да трупат дългове. Чисто търговския начин на плащане не може да отговори на цялата дейност, която извършват, коментира директорът на бившата окръжна болница.

Много е важно е да се въведе ценник на медицинските услуги. След това да се въведе реформата. Тя притеснява големите инвеститори в здравеопазването, коментира още доц. Йорданов

Важното е обаче, болниците да престанат да са търговски дружества, а държавата да  плаща на база на извършена медицинска дейност, която тя поръчва. Тогава нещата ще си дойдат на мястото. Сега съревнованието между болниците става не на базата на медицинските услуги, а на базата на  режийните услуги, на хотелиерските  условията в една болница. Така държавните болници, които имат и социални функции не могат да се конкурират с частните болници. 

Сега като търговско дружество, в условията на пазара, ние трябва да се съревноваваме с качеството на гранитогреса, който слагаме. От това никой не печели, заключи директорът на МБАЛ Пловдив

Цялото интервю с доц. Йорданов може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КС гарантира недосегаемост на "избралите" главния прокурор

Направените конституционни промени бяха издържани от законова гледна точка, но Конституционният съд  обяви тези в частта за съдебната система за противоконституционни заради широкото тълкование на т.нар. форма на държавно управление и свързаните с нея изменения в съдебната власт. Това коментира адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“...

публикувано на 29.07.24 в 10:58

7 пъти може да скочи "Такса смет" заради "замърсителят плаща"

От първи януари догодина общините в страната трябва да въведат нова методика за изчисляване на Такса смет. Тя ще се изчислява на принципа замърсителят плаща. В интервю за Радио Пловдив заместник-кметът Иван Стоянов заяви, че проблемът не е локален, а национален. Според изчисленията на някои общини таксата за битови отпадъци /ТБО/ може да скочи до 7..

публикувано на 29.07.24 в 08:44

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55