Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частните болници са бялата лястовица в здравеопазването

Наредбата с критериите за сключване на договори с НЗОК все още се обсъжда, но предложеният вариант не е приемлив нито за частните, нито за държавните  и общински болници. Това заяви за Радио Пловдив д-р Невен Енчев, мениджър на  частните болници "Медлайн". 

 По думите му изискванията за приемните спешни отделения са непосилни за повечето болници, а и срокът за изпълнението им е много кратък. Той се надява от екипа на министър Москов да преосмислят готвените промени. 

"Това е извиване на ръце. Доказани структури, без значение държавни или частни не могат да бъдат принуждавани по този груб административен начин да затворят вратите си",коментира д-р Енчев.

Той обясни, че е силно притеснен от спусканите лимити от здравната каса.

В момента "Централ Онко Хоспитал" е прекратил приема на болни в урологично, хирургично и приемно спешно отделение, поради изчерпан лимит за февруари. Продължаваме да приемаме само в детско отделение и очно отделение. Написали сме и писмо до касата с молба да преразгледа лимитите, които ни се определят., уточни д-р Енчев.

Според него вече 10 години се въртим в омагьосан кръг и непрекъснато се говори за реформа, а всеки нов министър започва нещо, което не се довършва. Той категорично изрази несъгласие с тиражираното твърдение, че частни болници точат НЗОК. 

"Лекарите правят медицината. Частните болници са бялата лястовица в здравеопазването, благодарение на тях се задържаха повечето от лекарите в страната, защото всички знаят, че в частните болници се дават по-големи заплати", заяви д-р Енчев.

За да се случи реформата всичко трябва да се остави на пазара. Трябва да има повече здравни каси, монопол на пазара не трябва да има. Не може 300 болници да са държавни и общински , а да се казва , че частните са проблем, категоричен е мениджърът.

Демонополизация на НЗОК и  индивидуални здравни партиди е лечението за системата, категоричен е д-р Енчев

Меджувремненно от Националното сдружение на частните болници разпространиха писмо до здравните институции в страната в което призовават да се спре с непрестанните и необмислени опит за преобръщане на системата на здравеопазване с главата надолу и да спре кампанията срещу частните лечебни заведения.

Ние, лекарите от частните болници, не искаме държавна помощ под каквато и да е форма. Искаме само трудът ни да бъде възнаграден, според качеството и количеството му, според търсенето и предпочитанията на пациентите.  Парите на Националната здравноосигурителна каса не са парите на министрите, на политиците и на администраторите. Това са парите на работещите и работили българи, които имат право на лечение и на избор къде да бъдат лекувани, се казва в писмото.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49